Roompot en zijn jaarplaatshouders schakelen over van fossiele propaangas naar biopropaangas van Primagaz. Door deze eenvoudige verandering kan Roompot de CO2-uitstoot van alle jaarplaatshouders tot 78% verminderen en zal elk gezin ruim 400 kg minder CO2 per jaar uitstoten. 

Roompot en zijn jaarplaatshouders schakelen over van fossiele propaangas naar biopropaangas van Primagaz. Door deze eenvoudige verandering kan Roompot de CO2-uitstoot van alle jaarplaatshouders tot 78% verminderen en zal elk gezin ruim 400 kg minder CO2 per jaar uitstoten. 

De grootste aanbieder van vakantiewoningen en -accommodaties in Nederland vindt dat iedereen recht heeft op de beste vakantie. Naast een uitstekende service en een mooie en comfortabele vakantiewoning is ook de locatie van zijn parken bepalend voor dat heerlijke vakantiegevoel waar heel wat gasten naar op zoek zijn.

3 duurzame pijlers

Roompot koestert die omgeving door gebruik te maken van duurzame en lokale materialen, streekeigen groen te (her)planten en heel wat bestaande gronden op te waarderen. Daarnaast besteedt het heel wat aandacht, middelen en inspanningen aan de drie pijlers van zijn duurzaam beleid:

  1. De vermindering van plastic voor eenmalig gebruik zodat de stranden en zeeën proper worden
  2. Kinderen die het thuis of door ziekte moeilijk hebben toch een mooie vakantie te bezorgen via de Koos Konijn Foundation
  3. De opwarming van de aarde tegen te gaan door zijn CO2-uitstoot actief te verlagen (en geen zogenaamde certificaten te kopen)

Van fossiele brandstof naar duurzame energie

Gedreven door die laatste pijler opende de grootste aanbieder van vakantiewoningen in Nederland zijn eerste gasloze vakantiepark vorige zomer. Voor de jaarplaatshouders die niet zomaar van het gas kunnen, en gemotiveerd door dezelfde duurzame doelstelling, besliste Roompot om het propaangas te vervangen door biopropaangas van Primagaz.

Propaangas is een bijproduct afkomstig uit de winning van aardgas en het raffineren van aardolie. Biopropaan wordt geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen en restafval, wat het 100% fossielvrij, hernieuwbaar en duurzaam maakt.

Geen verschil voor de gebruiker, wel tot 78% minder CO2

Een ander groot voordeel van biopropaan is de verlaagde CO2 uitstoot. Terwijl de CO2-uitstoot en vrijkomende fijnstof van propaan al laag is in vergeljking met andere fossiele brandstoffen, gaat biopropaan hierin nog verder.

Door op biopropaan over te schakelen stoot Roompot tot 78% minder CO2 uit, ten opzichte van fossiel propaangas. Elke jaarplaatshouder zal op die manier tot meer dan 400 kg minder CO2 per jaar uitstoten, wat een ontzettend groot verschil in hun CO2-voetafdruk betekent.

Opvallend is bovendien dat de jaarplaatshouders de omschakeling naar biopropaangas zelfs niet zouden opmerken als Roompot hen niet zou informeren. Biopropaan is namelijk erg eenvoudig in gebruik. Er is dus geen enkele aanpassing nodig aan de bestaande installaties.

Rechtstreeks van Primagaz

Roompot krijgt het biopropaangas rechtstreeks geleverd van Primagaz, dat een dochteronderneming is van SHV Energy. Het is een toonaangevende wereldspeler in de distributie van (bio)propaan en andere vloeibare gassen en onderdeel van het grootste familiebedrijf van Nederland, SHV.

Primagaz en SHV leveren momenteel jaarlijks 45.000 ton biopropaan. Hun duurzaamheids-doelstelling is dat in 2025 25% van het totaal van het geleverde propaan van Primagaz groen is; in 2040 moet dat 100% zijn.

Bron en meer informatie: www.roompot.nl