De Nederlandse kust is nog altijd een van de grootste toeristische trekpleisters van ons land. Het kusttoerisme groeit en de recreatiebehoefte verandert. Ondernemers springen daarop in. Die ontwikkelingen brengen ook zorgen met zich mee. Waar de één kansen ziet, ziet de ander een bedreiging. Wordt de hele kust volgebouwd? De Nederlandse kust is nog altijd een van de grootste toeristische trekpleisters van ons land. Het kusttoerisme groeit en de recreatiebehoefte verandert. Ondernemers springen daarop in. Die ontwikkelingen brengen ook zorgen met zich mee. Waar de één kansen ziet, ziet de ander een bedreiging. Wordt de hele kust volgebouwd? stranddag

Met de afronding van de Zwakke Schakelprojecten is de kust voorlopig veilig. Het beheer ervan gaat echter constant door en met economische en ecologische initiatieven is de kust volop in ontwikkeling. Neem bijvoorbeeld de kustparel Kop van Schouwen die een bijdrage levert aan veiligheid, recreatie en natuur. Hoe zorgen we blijvend voor een aantrekkelijke, vitale en veilige kust? Wie houdt het overzicht? Praat daarover mee op de Landelijke Kustdag op woensdag 13 april in Breskens. Laat u inspireren door gastsprekers Jandirk Hoekstra en Arno Boomert, deel uw kennis en ervaring en leer van die van anderen in vier workshops en excursies.

  1. Workshop innovatieve strandbebouwing: Hoe kunnen we aan de toenemende vraag naar strandhuisjes een antwoord bieden, zonder aan kwaliteit en duinaangroei in te boeten? (+ excursie Waterdunen)
  2. Workshop de kust 4 seizoenen aantrekkelijk: Er worden nieuwe onderzoeksgegevens gedeeld over de beleving en voorkeuren van de Duitse en Vlaamse kustbezoeker in de herfst- en wintermaanden. In vier groepen wordt onderzocht welke initiatieven er al zijn, wat er nog moet gebeuren en wie daarin een rol kunnen spelen. Tot slot zullen concrete vervolgstappen, timing en follow up worden afgestemd. (+ excursie Cadzand Bad)
  3. Workshop dynamisch kustbeheer: We willen onze kust aantrekkelijker maken voor mens, dier en plant. Wat kan dynamisch kustbeheer daaraan bijdragen? (+ excursie Waterdunen)
  4. Workshop waterfrontontwikkeling met de markt: De gemeente Sluis zag de bedrijvigheid wegtrekken uit de haven en verloedering lag op de loer. De gemeente had een duidelijk maatschappelijk wens voor het gebied maar geen middelen. We brengen een bezoek aan het gebied en gaan met elkaar in gesprek over succesfactoren. Over drijfveren, heldere randvoorwaarden en de kracht van lokale ontwikkelaars en ondernemers. (+ excurie dijkvesterking Breskens, deels uitgevoerd in glas.)

Aanmelden kan tot 25 maart. Meer informatie en aanmelden: www.kustdag.nl