Na de eerste positieve tendensen wordt de geslaagde zomer aan de Vlaamse Kust bevestigd door de detailcijfers van het provinciebedrijf Westtoer. In vergelijking met 2014 kwamen er 5% meer dagtoeristen. De boekingen bij verhuurkantoren namen met 2% toe. De hotels realiseerden 1% meer overnachtingen. Na de eerste positieve tendensen wordt de geslaagde zomer aan de Vlaamse Kust bevestigd door de detailcijfers van het provinciebedrijf Westtoer. In vergelijking met 2014 kwamen er 5% meer dagtoeristen. De boekingen bij verhuurkantoren namen met 2% toe. De hotels realiseerden 1% meer overnachtingen.

[caption id="attachment_38713" align="alignright" width="300"]Plopsa De Panne Plopsa De Panne[/caption]Ook voor vakantieparken en campings is de balans van de zomer positief. “De toeristische sector is tevreden. Alle kustgemeenten hebben met nieuwigheden en evenementen gezorgd voor een unieke zomersfeer aan zee”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. Het kustweer was deze zomer wisselvallig met warme dagen maar ook met neerslag en wind. In augustus was het vooral mooi weer in de weekends. “Het kusttoerisme is een dynamische sector. Meer dan ooit is de Kust een bestemming voor de vier seizoenen. De zomer is goed voor 30 à 40 procent van de bestedingen. Ongeveer 25 procent van de omzet gebeurt in de laatste vier maanden van het jaar”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. 6,2 miljoen dagtoeristen naar de Kust In de zomer van 2015 kwamen 6,2 miljoen toeristen op daguitstap naar de Kust. Dit is 5% meer dan vorig jaar. Door het beperkt aantal zonnige topdagen (zon- en feestdagen) telde deze zomer geen echte piekmomenten van 230.000 dagtoeristen of meer. Opvallend is dat dit jaar ook een zaterdag met prachtig weer, de 22e augustus, in de top drie staat. Augustus was de beste maand met 3,4 miljoen dagtoeristen (+12%). In vergelijking met 2014 was het vooral mooi weer in de weekends. In juli kwamen 2,8 miljoen toeristen voor een dagtrip naar de Kust (-1%). 2% meer boekingen bij verhuur van vakantiewoningen In de zomervakantie noteerden de verhuurkantoren 2% meer boekingen van vakantiewoningen. De duur van het verblijf neemt verder af. Hierdoor worden de toegenomen boekingen evenwel niet omgezet in meer overnachtingen (-1%). Vooral in de maand juli werden meer vakantiewoningen (+6%) geboekt. Augustus blijft voor de vakantiewoningen de belangrijkste maand in volume ondanks het lagere aantal boekingen in 2015 (-2%). Meer hotelovernachtingen deze zomer Traditioneel is de bezettingsgraad van hotels aan de Kust hoger in augustus dan in juli. In 2015 blijft dit zo maar het verschil wordt kleiner. Deze zomer haalden de hotels een gemiddelde bezettingsgraad van 79% in juli en 80% in augustus. In de zomermaanden halen de hotels de hoogste bezettingsgraden op zaterdagavond (gemiddeld 90% en meer). De hotels registreren deze zomer 1% meer overnachtingen. Vooral de maand juli scoort goed (+4%). In augustus weegt de lagere gemiddelde bezettingsgraad door (-3% overnachtingen). Positieve balans voor vakantieparken en campings

  • De vakantieparken noteerden een sterke julimaand (+11% in overnachtingen). Dit resulteert in een positieve balans voor de volledige zomer (+5% in overnachtingen).
  • In augustus konden de vakantieparken op evenveel overnachtingen rekenen als vorig jaar.
  • Deze zomer bleef 6% meer toeristen overnachten op een camping. De campings kenden twee goede zomermaanden: een toename van 10% in juli en van 3% in augustus.
  • Door een hoger aantal overnachtingen in juli (+3%) kunnen de logies voor sociaal toerisme en jeugdlogies deze zomer evenzeer positieve cijfers voorleggen (+2%).
Meer bezoekers voor attracties en musea

Deze zomer hebben de attracties en musea samen meer bezoekers ontvangen (+18%). De opening van Plopsaqua in maart 2015 en de heropening van het Westfront in Nieuwpoort sinds oktober 2014 liggen mee aan de basis van deze stijgende evolutie. Ook zonder deze twee sites noteerden de attracties en musea meer bezoekers (+2%). Hoewel augustus de grootste volumes kan voorleggen, kende juli de sterkste stijging. De zomercijfers van Westtoer over het verblijfstoerisme komen tot stand dankzij een samenwerking met een steekproef van logies, CIB en FOD Economie. Voor de cijfers rond dagtoerisme baseren we ons een model dat tot stand kwam met de steun van AWV, Verkeerscentrum en NMBS. Deze resultaten kaderen binnen het ‘KiTS’-project van Westtoer, met steun van de kustgemeenten en de provincie West-Vlaanderen. Meer informatie: www.westtoer.be