Tweede huis als alternatief voor de spaarrekening

De afgelopen twee jaar neemt de animo voor een tweede woning van voornamelijk geïnteresseerden tussen 35 en 65 jaar weer toe. De interesse gaat niet alleen uit naar landen met een aangenaam klimaat, ook Nederland en Oostenrijk behoren tot populaire locaties. Tijdens de Second Home International zijn er volop mogelijkheden om inspiratie en informatie te vergaren over een tweede huis.

Over de Nederlandse markt voor recreatiewoningen is onlangs een interessant rapport verschenen in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen (NVM) met bijzonder interessante conclusies.

Kansen op de markt voor recreatiewoningen
Een van de conclusies uit het rapport van de NVM is dat de vraag naar recreatiewoningen voor de komende vijf jaar omvangrijk zal zijn. Als een kwart van de huishoudens die momenteel zeker zijn over de aanschaf ook daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf, zou dit jaarlijks tot circa 3.500 transacties leiden. Dat is bijna een verdubbeling van het gemiddelde aantal transacties per jaar als vergelijking over een periode van de afgelopen tien jaar. Het betreft hier in meerderheid huishoudens die op dit moment nog geen recreatiewoning bezitten.

Recreatiewoningen op vakantieparken
Een groot deel van de bestaande recreatiewoningen bevindt zich op vakantieparken. Op deze recreatieoorden worden verschillende beheerconstructies voor de recreatiewoningen aangeboden. De koper heeft vaak de keuze de verhuur zelf te regelen of deze uit te besteden aan de parkexploitant. In dat laatste geval zijn er twee concepten mogelijk: rendement op basis van de daadwerkelijke huuropbrengst of een gegarandeerd rendement gedurende een vooraf vastgestelde periode.

Vastgoed als alternatief voor de spaarrekening
De Europese Centrale Bank (ECB) wil de economie stimuleren door lenen en uitgeven aantrekkelijk te maken. Banken kunnen goedkoop lenen, waardoor ook de hypotheekrente historisch laag is. De ECB maakt sparen juist onaantrekkelijk. Ze vragen zelfs een negatieve rente om geld veilig te stallen. Banken betalen hierdoor voor spaargeld en dit zorgt voor de huidige lage spaarrente. Het is dan ook niet meer dan logisch dat mensen met spaargeld op zoek gaan naar alternatieven.

Doordat de hypotheekrente historisch laag staat, zijn er nog gunstigere mogelijkheden voor de financiering van het tweede verblijf. Beleggen in stenen biedt nog steeds een prima toekomstperspectief met de kanttekening dat het hier om investering op lange termijn gaat. Tijdens de Second Home International zijn er voldoende mogelijkheden om te kijken en vergelijken als het gaat om vastgoedbeleggingen.

Een tweede woning kan ook een prima vastgoedbelegging zijn als het doel is om deze woning te verhuren. Belangrijk om te weten dat de verhuurbaarheid in grote mate afhankelijk is van de locatie, de bereikbaarheid en de voorzieningen in de (directe) omgeving. Rendementen tussen vijf en zeven procent op jaarbasis zijn realistisch, maar daarbij hoort een uitgekiend verhuurplan van een gerenommeerde verhuurorganisatie.

Second Home International Utrecht
Van 13 tot en met 15 maart vindt in Jaarbeurs Utrecht de de beurs Second Home International plaats. Tijdens de beursdagen worden doorlopend lezingen en presentaties verzorgd door deskundigen, actief voor gerenommeerde organisaties. Deze seminars voorzien de bezoekers van waardevolle en nuttige informatie over bijvoorbeeld de wet- en regelgeving en de fiscale en juridische aspecten die van belang zijn bij aankoop en bezig van vastgoed in het buitenland.  Tevens zijn er seminars over hoe je je tweede huis succesvol kunt verhuren.

Toegang tot de beurs
De toegangsprijs per persoon is 15 euro, toegang voor kinderen onder de 12 jaar is gratis. Bij voorregistratie via de website ontvang je 5 euro korting (maximaal 2 personen per kaart).

Bron en meer informatie: www.secondhome.nl

 

Eén reactie

  1. U kunt uw vakantiehuis niet alleen verhuren maar ook gewoon te ruil aanbieden. Huizenruil is voor vele mensen al bekend maar http://www.tweedewoningruil.nl richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken, ook hoeft u geen rekening te houden met het opbergen van uw privéspullen.
    Deze website lijkt mij een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.
    Zo haal je meer vakantie uit uw tweede huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *