Een centrumvoorziening is een focuspunt in een resort of vakantiepark. Essentiële voorzieningen als receptie, kantoren, supermarkt, restaurant en fietsverhuur zijn er ondergebracht. Gasten komen er aan, checken er in en oriënteren zich nader op hun verblijf.

Zij ontvangen hier hun bungalowsleutel en krijgen praktische informatie over de gehuurde verblijfsaccommodatie. Kortom: op deze locatie beleeft de gast niet alleen een onderscheidend  contactmoment ook is het een vast aanspreekpunt tijdens zijn verblijf. Het complex vormt een integraal geheel met het totale verblijfsconcept.

Aan zo’n centrale voorziening kunnen uiteenlopende eisen worden gesteld. Fundamenteel is dat de locatie prima bereikbaar is, en er voldoende parkeerfaciliteiten zijn. Daarnaast speelt bij aankomst en vertrek de logistieke afhandeling een belangrijke rol; het efficiënt in-- en uitchecken. In het digitale tijdperk door het gebruik van de smartphone wordt dit proces bespoedigd met elektronisch inchecken bij aankomst met de auto. Toch functioneert de receptiefunctie bij de meeste vakantieparken nog op de traditionele manier. De gast wordt verwelkomd en moet zijn persoonlijke gegevens invullen. Daarbij doet de personal touch, de glimlach van de gastvrouw of gastheer wonderen en versterkt het vakantiegevoel. Hetzelfde geldt voor het ‘Goede reis!’ bij vertrek.

Invloed omgeving

Volgens Baptiste van Outryve, woordvoerder van Roompot: “De faciliteiten in een centrumgebouw zijn tegenwoordig zeer divers en worden meer en meer aangepast aan de doelgroep en aan de openstelling en inrichting van het park. Treffend voorbeeld is het centrumgebouw van het recent geopende Beach Resort Nieuwvliet-Bad, waar voorzieningen op het gebied van food&beverage en entertainment zijn gerealiseerd. Opmerkelijk zijn een chillzone voor tieners, een indoorspeeltuin en fietsverhuur.” Een centrumgebouw van een vakantiepark aan zee ziet er anders uit dan een park dat in de bossen op de Veluwe staat. Het natuurlijke habitat bepaalt mede het karakter van het gebouw. Van invloed op de uitstraling is eveneens de omvang van het park. Een grootschalig park met honderden vakantievilla’s (Center Parcs Port Zélande), heeft een andere receptie dan een kleinschalig beachpark ( bijvoorbeeld Qurios met dertig tinyhouses). In dit geval is de receptie simpelweg gevestigd in een tinyhouse.

Multifunctionaliteit

Multifunctionaliteit, differentiatie naar doelgroep en inspelen op het DNA van de organisatie, zien we terug in de uitstraling van het hoofdgebouw. Daarnaast zijn actuele trends herkenbaar. Logisch is de combinatie receptie/incheck, supermarkt en restaurant. Die mix komt redelijk vaak voor, evenals fietsenverhuur en zwembad. Landal GreenParks, sterk gericht natuurbeleving en duurzaamheid, paste onlangs de entree van vakantiepark Land van Bartje aan. De receptie kreeg een bloementuin (foto boven) en het gehele terrein is meer natuurvriendelijk ingericht waarbij bovendien aansluiting is gezocht met het gedeelte waar pony’s verblijven. Parkmanager Inge van der Greft is blij met de vernieuwingen. “Zij sluiten aan bij ons DNA. Bij de herontwikkeling heeft het thema ‘paarden en fietsen’ extra aandacht gekregen.”

 

Duurzaamheid

Zeelenberg Architectuur is een van de weinige architectenbureaus die zich wereldwijd gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en ontwikkelen van verblijfsgebieden, resorts en hotels. Het bureau ontwierp de centrumvoorziening van Center Parcs Terhills Resort in België (foto boven dit artikel). Jan-Paul Bron, architect-directeur: ”We hebben er naar gestreefd om in dit gebouw uitzicht en bezonning zo optimaal mogelijk te laten samenvallen. Van zonsopkomst (ontbijt in het restaurant) tot aan de ondergaande zon achter de grote terril (berg) in het westen (diner/bar)”. In dit focuspunt, ‘Countryclub’ genaamd, zijn meerdere functies gecombineerd. “Er is een hippe winkel (waar natuurlijk verse warme broodjes verkrijgbaar zijn), een lobby om te wachten, een restaurant en er zijn speelvoorzieningen. Maar er bevinden zich  ook kantoren voor het management, fietsverhuur en verbinding naar het binnen- en buitenbad. Het complex is half ingegraven en komt dan omhoog en geeft bezoekers een fascinerend uitzicht op de omgeving.”  Wat betreft de materiaalkeuze, installaties, CO-2-opslag, zonnepanelen en sedum-dakbedekking  voldoet de centrumvoorziening aan de state of the art duurzaamheidseisen.

Zeelenberg werkte bij dit project nauw samen met de bioloog-landschapsarchitect Jean Henkens. Renée Bron verduidelijkt dat bij de pitch die vooraf is gegaan aan het toekennen van het project Terhills , de trackrecord van het bureau van doorslaggevende betekenis is geweest. “Met de realisatie van Beach Resort Punt-West in Zeeland (2016) (foto boven) hebben we duidelijk laten zien wat onze nieuwe visie is op de harmonisch samenhang tussen natuur en een vakantieresort”. Dit bijzondere specialisme kreeg gaandeweg haar contouren na onder andere  de aanleg van Center Parcs Port Zélande (1990). Gezien in de tijd was dat park een ‘traditioneel’-concept , terwijl  Punt-West (26 jaar later) helemaal een duurzame uitstraling heeft die past bij deze tijd.  Jan-Paul Bron: “Bij Punt-West hebben we ook meer de ruimte gehad om onze ideeën te realiseren”.  Center Parcs  Resort Terhills waartoe ook de centrumvoorziening ‘countryclub ‘behoort, zal mei 2021 officieel geopend worden.


Nieuwe visie op verblijfsconcepten

Aan het ontwerp van een centrumvoorziening met bijbehorende vakantiewoningen gaat een uitgebreide studie van de omgeving vooraf legt Jan-Paul Bron van Zeelenberg Architectuur uit: “Het is van groot belang dat je verdiept in de geschiedenis van de locatie op basis van bestaande documenten en kaarten. In principe dien je als ontwerper je te verdiepen in het DNA (de kernwaarden) van het gebied. Vervolgens vraag je je af hoe kun je met die basiskennis een nieuwe situatie scheppen die een positieve bijdrage levert”.                                                                                        

In het geval van Center Parcs Resort Terhills is het oude mijngebied getransformeerd tot een groene omgeving waarin nieuwe natuurlijke elementen zijn toegevoegd. De watervilla’s zijn volgens het principe van houtskeletbouw neergezet en de centrumvoorziening  is op ‘traditionele’ wijze is gebouwd. Jan-Paul Bron: “Houtskeletbouw is bijzonder duurzaam, vanwege de planmatig werkwijze en afvalreductie”.
Dat de ontwerpvisie van architectenbureau Zeelenberg onmiskenbaar aanwezig is bij de centrumvoorziening van Terhills, blijkt onder meer uit de vergelijking met Punt-West- Ouddorp en de Beachclub Brouwersdam (foto boven). Het is een visie die waarde toevoegt in de balans met de bestaande natuur.

Kernpunten centrumaccommodaties:
•    Multifunctionele toepassing
•    Differentiatie inrichting i.v.m. doelgroepen
•    Toepassing duurzame materialen en installaties
•    Imago-versterkend

 


Met dank aan:

Jean Paul Bron van Zeelenberg Architectuur

Baptiste van Outryve, woordvoerder van Roompot

Landal Greenparks

Tekst: Frits van Wolveren, freelance redacteur in recreatie en toerisme