De 19 recreatiegebieden van Leisurelands werden afgelopen jaar goed bezocht. Het was geen recordjaar, maar met bijna vier miljoen strandbezoekers is het in deze omstandigheden zeker een goed jaar geweest.

Leisurelands is blij dat er ruimte genoeg is op de recreatiegebieden voor jong en oud om fijn en veilig te kunnen recreëren. De vele vakantiegangers die dit jaar in eigen land op vakantie gingen, maakten dankbaar gebruik van de Nederlandse strandjes.

Drukke dagen met Hemelvaart en Pinksteren en een mooie zomer

Voor ‘het strand om de hoek’ hoef je niet ver te rijden. Dat betekende veel toeloop op de stranden en piekmomenten op zeer warme dagen. Met Hemelvaart en Pinksteren werd het extreem mooi weer. Na een periode van thuis zitten, trok iedereen er massaal op uit. Hans Huisman, operationeel manager en coronaverantwoordelijke bij Leisurelands: “Meer dan ooit kregen we te maken met ‘crowd management’. Op mooie dagen werd continu gemonitord hoe druk het was op de stranden. Zo konden we op enkele recreatiegebieden een paar keer geen nieuwe bezoekers meer toelaten. Door continue berichtgeving op onze website en social mediakanalen en door ter plekke met duidelijke bebording te werken, konden we dit in goede banen leiden. Het heeft nergens tot vervelende situaties geleid en de veiligheid werd gewaarborgd.”

Ruim 2,2 miljoen strandbezoekers op de Veluwe

De Veluwse recreatiegebieden zoals Bussloo, Heerderstrand, Kievitsveld, Zandenplas, Zeumeren, Strand Nulde en Strand Horst kregen ruim 2,2 miljoen mensen op bezoek. Als vanouds trok Bussloo ruim een miljoen strandbezoekers en is hiermee opnieuw dé publiekstrekker van de stedendriehoek. Strand Nulde en Strand Horst waren vooral populair bij watersporters.

Ontspanning in het Rijk van Nijmegen

Berendonck, Groene Heuvels, Mookerplas en Wylerbergmeer blijven erg populair en in 2020 staat het bezoekersaantal op bijna 700.000. Na de lange sluiting vorig jaar door baggerwerkzaamheden om de waterkwaliteit te verbeteren op Wylerbergmeer is dit recreatiegebied bezig met een revival.

Recreatiegebieden in Achterhoek en Liemers goed voor ruim 1 miljoen bezoekers

Onder andere Rhederlaag, Hilgelo, Stroombroek en Hambroekplas werden in 2020 weer goed bezocht. Ruim 1 miljoen mensen trokken erop uit om te ontspannen of actief bezig te zijn op de recreatiegebieden. Vooral Hilgelo werd in 2020 herontdekt door onze oosterburen.

Volop leisure-activiteiten, moeilijk jaar voor ondernemers op recreatiegebieden

De recreatiegebieden van Leisurelands kenmerken zich door gecontroleerd zwemwater, zandstranden, veel groen en diverse faciliteiten. Maar ook zijn er volop activiteiten die je zelf kunt doen, denk aan hardlopen, wandelen, fietsen, surfen, vissen en duiken. De ondernemingen op de recreatiegebieden zoals jachthavens, wellnessresorts, campings, restaurants, outdoorbedrijven, golfbanen en waterski/wakeboard banen zorgen voor extra diversiteit in het aanbod. Voor veel van deze ondernemingen was 2020 een moeilijk jaar. Ze moesten lang hun deuren gesloten houden in het voorjaar. Gelukkig kon er met een hoop creativiteit en een goede samenwerking in de zomer en het najaar alsnog een redelijke hoeveelheid bezoekers worden ontvangen.

Nieuwe initiatieven voor kleine evenementen

In andere jaren waren de recreatiegebieden van Leisurelands het decor van mooie sport- en muziekevenementen. Afgelopen jaar helaas geen Strong Viking Obstacle Run, Emporium, Ground Zero Festival, Dreamfields Festival, Down the Rabbit Hole of Mega Piraten Festijn. Er was tijdens de zomer wel ruimte voor kleinschalige activiteiten en bijeenkomsten tot 250 personen. Organisatoren klopten dan ook vaak aan om hun kleine evenement op het strand te organiseren zodat het afstand houden niet in gevaar zou komen.   Zo waren Stroombroek en Bussloo het toneel van Kidspret en de Doglovers Wandeling.

Onverwacht mooi, leuk en actief recreëren

Leisurelands wil mensen de deur uit laten gaan en steeds opnieuw laten ervaren hoe onverwacht mooi, leuk en actief je kunt recreëren in het buitengebied van Nederland. Dit wordt gedaan door duurzame en dynamische recreatiegebieden aan te bieden voor iedereen. Samen met alle ondernemers zet Leisurelands expertise, innovatiekracht en creativiteit in om recreatie in de gehele regio te blijven ontwikkelen.

Meer informatie: www.leisurelands.nl

Een uitgebreid jaaroverzicht komt in de week 21 januari 2021 op de website van Leisurelands te staan.