Privé sanitair bij de kampeerplek is tijdens de coronacrisis extra populair geworden. Bij producent CampPlus werd de capaciteit van sanitaircabines inmiddels vervijfvoudigd. Veel campinggasten die kennis hebben gemaakt met deze dienst geven aan dat zij daar in de toekomst weer voor kiezen.

We spreken met eigenaar Erik Verwaaijen op zijn bouwlocatie in Vlaardingen. Hij heeft net een nieuwe bouwlocatie in Rotterdam geopend, dus zit nog midden in een drukke periode. Verwaaijen: “De tweede locatie was hard nodig, want de wachtlijst voor levering van de sanitairunits groeit nog altijd. Tot nu toe kunnen we nog wel voor het nieuwe campingseizoen in 2021 uitleveren, maar de druk wordt groter. Recent besloot RCN Vakantieparken om op al hun parken extra privé sanitairunits van ons toe te voegen. Met 85 units is dat een grote opdracht.”

Alle CampPlus units worden gebouwd bij leer-werkbedrijven (voorheen Sociale Werkplaatsen) in de Regio Rijnmond. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bouwen de units onder deskundige begeleiding. En ze zijn reuze trots op het eindproduct.

Het ontwerp en productieproces heeft hij helemaal zelf uitgedacht: “Door de grote vraag focussen we ons nog op één model; de 2-persoons unit. Die is inmiddels helemaal uitontwikkeld. We hebben daar in de loop der jaren steeds verder aan gesleuteld en ik kan daar immiddels geen verbetering meer voor bedenken.”

Doordat CampPlus nu vanuit meerdere locaties werkt is er ook een vorm van specialisatie ontstaan. Het leerbedrijf in Rotterdam heeft bijvoorbeeld een uitgebreide houtafdeling waar de kozijnen en de houten bekledingspanelen worden gemaakt. De hele productieketen is overigens modulair van opzet. CampPlus koopt groot in en veel onderdelen worden op maat aangeleverd en hoeven daardoor alleen nog maar gemonteerd te worden.

Een sluipende trend

Privé sanitair is zeker geen nieuw product in de markt. Je zou kunnen spreken van een sluipende trend. Verwaaijen: “Zelf kampeer ik regelmatig en bezoek dan vaak campings waar onze units staan. Door op die manier je eigen product te ervaren krijg je het beste inzicht in productverbeteringen. Ik ga ook gewoon het gesprek aan met gasten op de camping om te horen hoe zij het privé sanitair ervaren. Tips voor verbeteringen pas ik zo snel mogelijk in het nieuwe ontwerp toe. Wat ik heel vaak terug hoor is dat gasten die eenmaal een keer privé sanitair hebben gekozen, bij een volgende boeking specifiek filteren op deze voorziening. Hierdoor zie je dat de behoefte aan privé sanitair op de campings in de loop van de jaren gestaag aan het groeien is.”

Vooral populair op 'gewone' campings

Je zou de extra luxe en comfort vooral verwachten op campings die zich richten op het glampingsegment. Dat is een volgens Verwaaijen een misverstand: “De grootste groep afnemers zijn campings met een traditioneel campingaanbod.” Ook vanuit het ondernemersperspectief zijn er grote voordelen, legt Verwaaijen uit: “Campingeigenaren ervaren dat campingplekken met privé-sanitair sneller bezet raken. Wij hebben uitgerekend dat de bezetting van een kampeerplek met eigen sanitair gemiddeld 30% hoger ligt. Bovendien kun je deze plekken ook tegen een hoger tarief verhuren."

Meer informatie: www.campplus.nl