De coronapandemie is een wake-up-call geweest om de luchtkwaliteit en ventilatiesystemen van openbare ruimten zoals horeca, bibliotheken, en zwembaden te verbeteren.

Ventilatie en luchtkwaliteit waren tot voor kort immers geen sexy-onderwerpen om bijvoorbeeld woningen aan te prijzen. Het besef echter dat de luchtkwaliteit onze gezondheid ingrijpend beïnvloedt, is de afgelopen maanden alleen maar toegenomen. Wat kunnen we zelf doen?

Schone lucht is niet vanzelfsprekend

Ademhalingsproblemen is één van de symptomen van de coronabesmetting. Het inademen van schone lucht is cruciaal, maar slechts 3% van de stof in de atmosfeer is zichtbaar. Kortom, we hebben de illusie schone lucht in te ademen maar dat is niet zo.

Zowel binnen onze (vakantie)huizen, de gedeelde voorzieningen als daarbuiten, zelfs in de natuur, bevinden zich ‘onzichtbare’ stoffen: fijnstof, levende en organische stof, geuren en gassen, allergenen en schimmels. Ruim 97% zien we niet. Toch hebben die stoffen invloed op onze ademhaling en onze gezondheid. Sinds de coronapandemie is er verscherpte aandacht van de overheid voor schonere lucht in de openbare ruimte en zijn particulieren zich daar beter van bewust.

Virusvrije lucht

Een mogelijk praktische oplossing om de luchtkwaliteit te verbeteren is om luchtreinigers aan te schaffen. Tegenwoordig zijn er bijzonder professionele apparaten op de markt die de lucht van zichtbare en onzichtbare vervuiling reinigen. Er zijn momenteel apparaten op de markt die virusvrije lucht garanderen of beloven dat de kans op virusoverdracht met 97% wordt verkleind.

Daarnaast is het in de eigen directe leefomgeving, zoals in he (vakantie)huis, bijzonder verstandig om dagelijks regelmatig de ramen open te zetten en het ventilatiesysteem aan te zetten. Een luchtreiniger aanschaffen die schadelijke microdeeltjes stof uit de lucht filteren, is een investering die direct positieve invloed heeft op de gezondheid van longen, hart en bloedvaten.

Ook onderdeel van coronamaatregelen bij Landal

In een artikel over duurzaamheid in vakblad Recreatief Totaal komt Anneke Mezger van Landal aan het woord: "Landal GreenParks heeft in het kader van corona recent de ventilatiesystemen en waterkwaliteit van de zwembaden laten onderzoeken. Er wordt nu ook gebruik gemaakt van luchtfilters, die niet alleen bedoeld zijn om eventuele risico's van corona te verkleinen, maar ook helpt om geurtjes uit het vakantiehuis te verwijderen."


met dank aan:

Karsten Trade BV, leverancier van o.a. de Monarch Clean Air

De Monarch Clean Air is een voorbeeld van een hoogtechnologische luchtreiniger met medische filtering. De Clean Air zuivert de binnenlucht tot 0,1 micron en elimineert alle luchtvervuiling. Het apparaat werkt geluidloos en reinigt de vervuilde lucht via drie filters: een E-dust Zero filter (filtert grotere en zichtbare stofdeeltjes), een E-Gas Zero-filter( tegen schadelijke geuren en gassen) en een E-Perfect-filter (schadelijke microstoffen). Een hoogtechnologische negatieve ionengenerator zorgt er bovendien voor dat betere zuurstofconcentraties gerealiseerd worden. Twee UV-lampen realiseren een steriele omgeving, tenslotte garandeert een Medical Filter Case dat eventueel nog aanwezige onzichtbare stofdeeltjes (tot 0,1 micron)  worden verwijderd.

Meer informatie: www.Monarch-cleanair.eu

Of neem contact op met Peter Karsten: T. 06 - 22 393 291, E-mail: P.Karsten@karstentrade.nl