De nieuw aangekondige maatregelen om de coronabesmettingen in Nederland aan te pakken hebben ook gevolgen vor de recreatiesector. Op locaties waar mensen langere tijd verblijven wordt indoor een maximum gesteld van 30 personen; outdoor: 40. Voor attracties en musea, waar mensen in beweging zijn, wordt een locale oplossing gezocht.

In de persconferentie maakte Mark Rutte een onderscheid tussen locaties waar mensen verblijven (zoals bijvoorbeeld een bioscoop of restaurant), en locaties waar mensen doorheen trekken (zoals bijvoorbeeld een museum of pretpark). In de zogenaamde doorstroomlocaties moeten de bedrijven in overleg met de veiligheidsregio bepalen welke maximumcapaciteit wordt gehanteerd als veilig.

Standaard regels binnenlocaties

Bij de regels voor binnenlocaties, waar mensen langere tijd verblijven, wordt het maximum aantal mensen per ruimte beperkt tot 30. In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt. o.a. restaurants vallen onder deze maatregel.

Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.

Voor horecagelegenheden gelden nog enkele specifieke maatregelen. Zij moeten vanaf 22.00 dicht (laatste inloop: 21.00 uur). Dit zal weinig problemen opleveren bij restaurants, maar extra druk geven op de exploitatie van café's.

Standaard regels voor buitenlocaties

Voor buitenlocaties, waar mensen langere tijd verblijven, wordt het maximum aantal personen vastgesteld op 40. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.

Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter. Veiligheidsregio’s bepalen na overleg met doorstroomlocaties per locatie het maximum aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers, daarbij rekening houdend met oppervlakte van de locatie én kunnen garanderen van met name 1,5 meter afstand.

Voor sportwedstrijden werd nog een aanvullende maatregel afgekodigd. Zij moeten het de komende drie weken zonder publiek stellen.

Zie ook: Reactie van Koninklijke Horeca Nederland op de maatregelen

Recreatiesector als samengesteld bedrijf

"Veel recreatiebedrijven bieden een samengesteld product, met bijvoorbeeld diverse attractievormen (ook indoor theaters waar geen doorstroom mogelijk is), restaurants, café's (vooral in de verblijfsrecreatie), sport, en voorzieningen buiten. Het wordt nog een hele tour om te bepalen welke regels gelden op de diverse deel-locaties. En die regels moet je vervolgens ook weer uitleggen aan je gasten." (redactie)

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/09/28/aangescherpte-maatregelen-om-de-verspreiding-van-het-virus-terug-te-dringen