Wijze lessen en inspiratie uit de attractiewereld van Dubai en Abu Dhabi

De podcast Themetalk organiseerde in januari 2022 een trip voor 100 pretparkfans naar Abu Dhabi en Dubai. Een van de deelnemers, Fouad Mansveld, maakte voor pretwerk een overzicht van de meest opvallende leerpunten voor de Nederlandse attractiesector.

Zie ook: Themetalk Tour 2022 op Themetalk.nl

Het grote voorbeeld voor de pretpark industrie wereldwijd ligt al jaren in Orlando, waar Disney en Universal hun resorts hebben gevestigd. Toch is er het afgelopen decennium in de wereld een nieuw mekka voor pretpark-liefhebbers ontstaan. Niet in Amerika, maar in de Verenigde Arabische Emiraten. Het ene na het andere themapark is uit de woestijn verrezen. Maar wat kunnen we hier in Nederland nu leren van deze Arabische themaparken?

Projecties op het plafondscherm

Grootste indoor-pretpark van de wereld

Nog geen vier jaar geleden opende in Abu Dhabi het filmpark Warner Bros. World. De bouw van dit filmpark kostte destijds maar liefst 1 miljard dollar. Voor deze gigantische investering krijg je ook wat, want Warner Bros. World is het grootste indoor pretpark ter wereld. Het park is volledig overdekt en gekoeld met airconditioning, net zoals bijna alle andere pretparken in de regio. De temperaturen kunnen hier namelijk in het zomerseizoen oplopen tot boven de 40 graden en dan is een gekoelde binnenlocatie wel aangenaam.

projecties – let op het plafondscherm

Volledige onderdompeling

In Nederland kennen we indoor pretparken zoals Toverland of Plopsa Indoor, maar daar heb je altijd nog wel het gevoel alsof je in een grote hal binnen loopt. Warner Bros. World heeft dit probleem goed opgelost door het plafond te vervangen door een gigantisch scherm, waarop de lucht geprojecteerd is. Het grote voordeel hiervan is dat het park dit scherm gedurende de dag kan aanpassen en de bezoeker hiermee het gevoel geeft dat hij of zij daadwerkelijk buiten loopt.

Op het einde van avond heeft Warner Bros. World zelfs een eindshow, waarbij het scherm op het plafond ook onderdeel is van de show. Tijdens de show komen er fantastische projecties voorbij uit films als Harry Potter en Lord of the Rings. De show wordt zelfs afgesloten met vuurwerk, maar dan geprojecteerd op het plafond.

Motiongate: waar films realiteit worden

Op nog geen uur rijden van Warner Bros. World Abu Dhabi ligt Dubai Parks and Resort. Dit is het grootste themapark resort van de Verenigde Arabische Emiraten en bevat parken als Bollywood Parks, Legoland Dubai en Motiongate. Vooral het laatste park, Motiongate, is interessant om naar te kijken.

Motiongate is geopend in 2016 en is net als Warner Bros. World een park dat in het teken staat van de filmwereld. Motiongate is te vergelijken met het Walt Disney Studios Park in Parijs of met Movie Park Germany. Alhoewel Motiongate wat betreft aanbod en kwaliteit hier boven uitsteekt. In Motiongate kan je attracties vinden die draaien om attracties over The Hunger Games, de Smurfen en de films van DreamWorks.

Prima entertainment aanbod

Naast alle attracties heeft Motiongate ook een prima entertainment aanbod. Zo zijn er meet-and-greets met bekende filmfiguren en is er op het einde van de dag ook een kleine parade om de dag mee af te sluiten. Op het moment dat wij er waren (begin januari 2022), was het park ook volledig in de Kerststemming en was er zelfs een Kerstshow in het park.

Innovatieve attracties

Een darkride zoals Fata Morgana of Droomvlucht heeft iedereen wel eens gedaan. Echter, doordat de meeste pretparken in de Emiraten slechts enkele jaren oud zijn, kom je daar veel innovatieve attracties tegen die je in Nederland niet snel tegenkomt. Een darkride waarin je in een robot-arm zit en vervoerd wordt langs verschillende scenes, is zomaar een voorbeeld van een innovatieve attractie.

Naast techniek, is storytelling bij de meeste themaparken ook heel goed toegepast. De meeste attracties staan in het teken van bekende films en dan is storytelling natuurlijk eenvoudig toe te passen. Toch weten sommige attracties je goed te verbazen met de creatieve toepassing van storytelling. Een mooi voorbeeld hiervan is de darkride over Shrek in Motiongate. Deze attractie krijgt het voor elkaar om het verhaal van de film in enkele minuten fantastisch over te brengen aan de bezoeker, zelf als hij of zij de film nog nooit gezien heeft.

De nieuwe pretpark-bestemming van de wereld?

Met de verschillende pretpark resorts in Abu Dhabi en Dubai gooit de Verenigde Arabische Emiraten hoge ogen. Het land was lange tijd afhankelijk van olie-inkomsten, maar het land zet zich tegenwoordig hard in om toeristen naar het land te lokken. Of ze dit gaat lukken is nog maar de vraag. De parken zijn vrijwel iedere dag uitgestorven en lange wachttijden bij de attracties zijn zeldzaam. De vraag rijst dan: zijn de parken rendabel en kunnen de enorme investeringen terugverdiend worden? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Een reis naar Abu Dhabi en Dubai is zeker aan te raden. Er is ontzettend veel te doen en je neemt enorm veel inspiratie mee terug naar huis. Ik heb het nu alleen nog maar gehad over twee themaparken, maar er zijn nog ontzettend veel andere parken in de regio. In Abu Dhabi bijvoorbeeld, daar ligt Ferrari World met de snelste achtbaan ter wereld. Ook SeaWorld is bezig met de bouw van een nieuw park. De opening hiervan staat gepland in 2023. Kortom een reis naar het Midden-Oosten, is een schat naar nieuwe inspiratie voor zowel de pretpark industrie als de leisure branche.

Met dank aan (auteur) Fouad Mansveld – Thrillstastic


Pleisureworld Inspiratie Studiereis Dubai voor ondernemers en ontwikkelaars in maart

Ondernemers en projectontwikkelaars die zelf willen ervaren welke ontwikkelingen er plaatsvinden in Dubai, kunnen deelnemen aan de Pleisureworld inspiratiereis Dubai, van 13 t/m 17 maart 2022. Tijdens deze reis vertellen diverse managers en operators over hun ervaringen achter de schermen van diverse innovatieve attracties.

Meer informatie: www.pleisureworld.nl/studiereis-dubai-2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *