Wat kan de recreatiesector leren van Tomorrowland?

Afgelopen twee weekenden vond Tomorrowland, een van de grootste festivals ter wereld plaats in het Belgische plaatsje Boom. De podia, en de totale aankleding zijn indrukwekkend. En vanuit een bedrijfsperspectief: de totale investering moet in twee weekenden worden terugverdiend! Laura Conradi van Never Ever Blue (organisator van business events en inspiratiereizen), bezocht het event en deelt 5 (ondernemers)lessen met ons.

De mainstage is een bijzonder kasteel van 160 meter breed en 43 meter hoog- neergezet voor 2 weekenden
 • Tomorrowland trok 400.000 bezoekers in 2 weekenden
 • Het festivalterrein van 34 ha, met 16 podia werd in 52 dagen opgebouwd.
 • Tijdens het event waren er ruim 15.000 mensen aan het werk

Conradi: “Al jaren droomde ik er van om naar Tomorrowland te gaan en afgelopen jaar is het me eindelijk voor het eerst gelukt! Dit jaar voor de tweede keer de volledige drie dagen genoten, wat is het toch een geweldig festival. Niet alleen om als bezoeker te genieten van de heerlijke muziek, toffe ambiance, leuke mensen en heerlijk eten, nee juist ook als vakidioot, is er veel te beleven en te ervaren. Kortom een bom aan inspiratie voor iedereen actief in de HOSPITALITY en EVENT branche!”

Een beeldimpressie van het festival…

5 Lessen vanaf het festivalterrein:

 1. The Food of Tomorrowland: waar food vaak een ondergeschoven kindje is, is dit op Tomorrowland het tegenovergestelde. Naast tal van restaurants waar je dus ook echt ‘’uit eten gaat’’ tijdens het festival, zijn de overige foodconcepten in samenwerking met top chefs zoals twee-sterrenchef Bart de Pooter. Dus ook voor foodies en foodlovers is Tomorrowland the place to be! Mooi te zien dat zij hier ook echt de samenwerking zoeken en niet voor massa is kassa gaan, maar juist voor kwaliteit en samenwerking in plaats van alles zelf te willen doen!
 2. Not only a festival, it’s a global journey; Tomorrowland biedt niet alleen festival tickets aan, maar een complete journey. Van accommodatie (kamperen met je eigen tent op Dreamville tot verblijven in een vijfsterren hotel), tot aan transfers naar het festival.Ook de reis ernaartoe, van waar dan ook ter wereld je komt….the global journey brengt je er! Of het nu in de speciale Tomorrowland trein of vliegtuig, de beleving houdt niet op bij enkel de accommodatie. Iedereen is enorm betrokken en wordt meegenomen in de Experience, van ontvangst in je hotel met een persoonlijke Tomorrowland host, tot aan de conducteur in de trein…..het is een ware global journey!
 3. People Unite: Op Tomorrowland ontmoet je mensen van letterlijk over de hele wereld! Onder het motto  Live Today, Love tomorrow, Unite Forever huisvest Tomorrowland jaarlijks ruim 600.000 bezoekers uit meer dan 200 (!!) verschillende landen. En het mooie is dat dit ook echt is waar Tomorrowland om draait! Kijk maar naar alle beelden die je ziet van Tomorrowland, het gaat ALTIJD OVER DE MENSEN! Lachende mensen die samen 1 groot festival feest beleven. 
 4. Experience Tomorrowland, it’s all about details….Of het nu gaat om de meest fantastische stages die speciaal voor dit event worden ontworpen (dit jaar was de mainstage naar het ontwerp van het Disney kasteel met duizend en één details….), de geweldige logistiek, alle dansers en het entertainment op het terrein en tijdens de shows, de algehele aankleding die sfeer uitademt, details zoals voor iedereen frisse oksels die je bij de toiletten gratis kunt gebruiken (is in ieders belang uiteraard😊). Over geur gesproken: de 200 verschillende geurbelevingen die samen de sfeer op de verschillende locaties van Tomorrowland bepalen. In 1 woord echt FANTASTSICH!
 5. People of Tomorrowland; Hiermee bedoel ik niet enkel de bezoekers, die echt van over de hele wereld speciaal voor dit event naar Boom afreizen, maar juist ook de betrokkenheid van bijvoorbeeld de buren van Tomorrowland. Ieder jaar nodigt de organisatie van Tomorrowland ruim 15.000 betrokken buren uit om een kijkje achter de schermen te nemen. Hun dorp Boom wordt namelijk niet alleen tijdens het festival maar uiteraard ook ruim er voor en er na letterlijk ‘’overgenomen’’ door Tomorrowland. Ook zijn alle buren welkom tijdens het event en krijgen gratis entree tickets. Ook werkt de organisatie van Tomorrowland graag samen met de lokale ondernemers, zo zijn er verschillende horecapartners of Tomorrowland te vinden op de route vanaf bus/ treinstation. Ze hebben de inwoners van Boom nodig en dat snappen ze heel goed bij Tomorrowland!

Studiereis Tomorrowland behind the scenes

Never Ever Blue organiseert events en inspiratiereizen over de hele wereld. Ze maken dromen waar door het bedenken, organiseren en uitvoeren van Marvelous Moments. Dit doen ze door deuren te openen die anders gesloten blijven en door dromen te vangen en vervolgens waar te maken.

Tomorrowland is een must see/ experience voor iedere professional in de HOSPITALITY branche! Volgend jaar staat er een Tomorrowland behind the scenes inspiratiereis op de agenda, waar Never Ever Blue deelnemers meeneemt in het bijzondere  concept. Waar naast de bijzondere verhalen achter de schermen en het succes waar zij het verschil mee maken, ook uiteraard ruimte is om het festival samen te beleven….

This is how we BLUE do it!

Stuur een mailtje naar hello@nevereverblue.nl om je interesse alvast kenbaar te maken voor deze trip!

Met dank aan (preview en adviezen): Laura Conradi, Never Ever Blue

3 reacties

 1. Hi Laura,
  Dat is lang geleden! Wat een interessant en inspirerend artikel. Lijkt
  Mij geweldig om achter de schermen mee te kijken. Zet mij maar met potlood in jullie lijst!
  Gr. Rob Ansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *