Rabobank ziet herstel van leisure en horeca, maar ook eerste donkere wolkjes aan de horizon

De Rabobank blikt in haar leisure update vooruit naar het toekomst van de diverse deelsectoren. Het herstel is in vrijwel alle sectoren in ingezet, gestuwd door de toenemende toeristenstroom uit België en Duitsland. Toch ziet men wel risico’s voor de toekomst.

Goed herstel zichtbaar, maar voor hoelang?

Jos Klerkx, sectorspecialist horeca en recreatie: “We zien in alle leisure-sectoren een sterke stijging van het aantal digitale transacties, zowel pin als online. Of het nu de bestedingen zijn aan dagrecreatie (hobby en vrije tijd), uit eten of drinken of juist aan vakantie. In alle gevallen stijgt de omzet uit de transacties sinds februari van dit jaar, vergeleken met 2019. Dit toont een extreem sterk herstel zelfs met alle huidige uitdagingen rondom personeel.

De uitgaven aan vakanties zijn absoluut hoog gestegen, waarbij het aantal digitale transacties in april 2022 ruim 2 keer zo hoog was als in dezelfde periode in 2019. De maanden februari, maart en mei lieten stijgingen zien van ruim 80%. Dit duidt op een sterk herstel van de zowel binnen- als buitenlandse vakantiebestedingen.

Ook bestedingen aan buitenshuis eten en drinken stijgen nog steeds, ten opzichte van 2019. In maart, april en mei lag het aantal transacties bijna 40% hoger in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Dat de sector zo snel herstelt van de coronacrisis, heeft te maken met ‘inhaalbestedingen’ (we konden niet, dus gaan nu goed of vaker), prijsstijgingen die zijn doorgevoerd maar ook het toerisme dat sneller herstelt dan verwacht.

Ondanks dit sterke herstel zijn de uitdagingen enorm voor de sector. De prijzen van voedsel schieten omhoog en ook de energierekening stijgt. Daarbij verwachten we dat de koopkrachtdaling rond de tweede helft van 2022 impact heeft op de omzetten in de sector, waardoor het herstel wordt vertraagd. Dit kan betekenen dat sommige bedrijven nog niet volledig zullen herstellen van de impact van de coronapandemie.”

Toerisme herstelt: vooral Duitsers en Belgen komen terug

De verwachtingen voor het herstel van het buitenlands toerisme waren voor 2022 terughoudend. Nu de coronamaatregelen zijn opgeheven lijkt het inkomende toerisme toch sterker te herstellen. Dit herstel wordt steeds beter naarmate de coronamaatregelen verder achter ons liggen en consumenten weer vertrouwen hebben om te reizen. Volgens het CBS lag in januari het aantal overnachtingen van de buitenlandse toerist op nog geen 25% van het niveau van 2019. Inmiddels is dit in april gestegen tot ruim 90% van het niveau van 2019.

Dit herstel van het buitenlands toerisme is grotendeels te danken aan de Duitse en Belgische gast, die Nederland weer steeds beter weten te vinden. Zo lag het aantal overnachtingen in april gemaakt door de Duitse gast weer boven het niveau van 2019. De Belgische gast bleef met 83,2% nog iets voorzichtiger. Met name de gast uit het Verenigd Koninkrijk (67,9% ten opzichte van 2019) en de gast uit de Verenigde Staten (76,5% ten opzichte van 2019) bleven nog weg. Ondanks we zeker nog niet op niveaus van 2019 zijn, is het herstel sneller dan verwacht en dat geeft hoop voor deze zomerperiode.

De vrees voor het tweede halfjaar?

Zoals eerder aangegeven zien we op dit moment dat de uitgaven in de horeca- en recreatiesector sterk herstellen. Al tekenen zich aan de horizon ook donkere wolken, waarbij er onzekerheid is over de nabije toekomst. We zien al een paar maanden dat het consumentenvertrouwen historisch laag is, de prijzen hard stijgen en er een groot personeelstekort in de sector is. Als grootste uitdaging is er ook nog sprake van een coronaschuld, een uitgestelde belasting, van ongeveer 1,4 miljard euro.

Door de hoge inflatie komen op dit moment de marges onder druk te staan. Daardoor stijgen de consumentenprijzen in de horeca met ongeveer 6%. Maar de kosten stijgen op dit moment met ruim 10%, door een combinatie van stijgende kosten van energie, personeel en inkoopprijzen. Deze hoge kosten zullen dan ook getemperd moeten worden. Dit kan aan de ene kant door innovatie zoals robotisering en QR-codes, maar aan de andere kant ook door aanpassing van de menukaart en voorkomen van verspilling.

De andere grote uitdaging is dat vanaf oktober de schulden aan de Belastingdienst afgelost moeten worden. Dit in combinatie met een te verwachte margedruk. Deze uitdaging zal per bedrijf verschillen. Zo blijkt uit eerder onderzoek van netwerkorganisatie SRA dat een groot deel van de bedrijven zonder al te grote schulden door de coronaperiode heen zijn gekomen. Maar tegelijkertijd zien we ook uit recent onderzoek van het CBS dat er een groot aantal bedrijven met problematische schulden kampt.

Al met al geeft het goede herstel, in combinatie met de uitdagingen op marge, schulden en personeelsproblematiek, een mistig beeld op dit moment.

Bron en meer informatie: www.rabobank.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *