Putten uit de kracht van bewezen ondernemers

Is het ondernemersklimaat in ons land wel of niet aan het afbrokkelen? Is de overheid doordrongen van de noodzaak om een omgeving te faciliteren waarin actieve en innovatieve ondernemers kunnen acteren? Ron Koopmeiners van adviesbureau Countus deelt zijn visie op de ‘stand van het recreatieland’.

Ron Koopmeiners

De uitvoeringscapaciteit

De uitvoeringscapaciteit bij gemeenten schiet tekort. Er zijn gewoonweg te weinig ambtenaren. Continuïteit is ook zo’n dingetje: de goede ambtenaren op het terrein van de vrijetijdseconomie vertrekken naar het bedrijfsleven of naar een heel andere functie binnen het ambtelijk apparaat. Gemeenten hebben geen evenwicht in het faciliteren en stimuleren van de recreatieondernemer. Beleid op meerdere (recreatie)-onderdelen ontbreekt of is achterhaald. Uitvoeringskennis bij transformatie ontbreekt, zowel op juridisch als fiscaal vlak, maar ook exploitatie-technisch. Derhalve worden bij de vaak grotere gemeenten externe adviseurs ingevlogen. Dat mag dan weer wat kosten.

Menig gemeente wil iets bijzonders binnen zijn gemeentelijke grenzen. Niet zozeer méér aanbod, maar vooral verbreding van het aanbod. Maar dat faciliteren is niet mogelijk. Zoek het maar uit. Snap je het nog?

Duidelijkheid van de overheid

Ik durf te stellen dat de recreatie zit te springen om duidelijkheid van de overheid. Wat mag nu wel en wat niet? De grotere (familie-) bedrijven bedruipen zich best goed de komende decennia, maar wat gebeurt er met de kleinere bedrijven van 300 eenheden en minder? Kinderen zien hun ouders 24/7 bezig zijn met het bedrijf. Maar de werkethiek van tegenwoordig ligt toch echt wat genuanceerder. De bedrijfsopvolging komt dan ook in het geding. Er is pas ruimte voor ontwikkeling en een evenwichtige verdeling tussen werk en privé als het verdienmodel aanpast kan worden door creatief te zijn en te innoveren en zo een ‘normale’ werkweek te realiseren met een fatsoenlijke boterham met beleg. En wellicht wel die bedrijfsovername. Geen overname door buitenlandse investeerders. Geen eenheidsworst.

Mijn punt is

Wanneer wordt er aan de knop ‘flexibiliteit’ gedraaid? Stel per provincie een team samen waar ondernemers in plaatsnemen die zich in de praktijk hebben bewezen. Een team waaruit de gemeente kan putten als het gaat om denkkracht, mankracht en uitvoeringskracht. Maar dan zonder de ambtelijke uitwerking. Daar heb je dan wel weer een ambtenaar voor nodig. Als (ex)ondernemer moet je dan niet voor de hoofdprijs aan de slag willen, maar wel een uitmuntende kennisbank tot je beschikking hebben. Een denktank, een groep met een missie: Recreatie op 1. Wie pakt de handdoek op?

Met dank aan (auteur): Ron Koopmeiners, Branchespecialist Recreatie & Horeca bij Countus

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *