Het Verhaal van Kinderdijk

De molens en het ‘plaatje’ van Kinderdijk zijn een internationaal symbool van Nederland. Dit UNESCO Werelderfgoed trok tot 2020 jaarlijks naar schatting 700.000 bezoekers en het grootste deel daarvan was internationaal bezoek. Het verhaal en de betekenis van de molens zijn echter minder bekend bij bezoekers.

Kinderdijk (foto: Valdas Miskinas via Pixabay)

Het Bestuurlijk Platform Kinderdijk (BPK) vroeg daarom aan Merlijn Pietersma van ZKA Strategy om “Het Verhaal” dat aan bezoekers van Kinderdijk verteld wordt opnieuw te formuleren. Dit vormt de basis voor een herpositionering van het Werelderfgoed zodat bewoners-, bezoekers-, erfgoed- en exploitatiebelangen in balans komen. Doel is om Kinderdijk een meer intense en authentieke erfgoed-beleving te geven die ook internationaal UNESCO-waardig is.

In de kern gaat het verhaal van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk over 750 jaar lang leven met het water. Het Verhaal gaat over de belangrijkste keerpunten in het leven met het water: toen, nu en morgen. Met 750 jaar watermanagement-ervaring blijken er veel lessen te leren voor de toekomst van ons land en voor lage landen in de rest van de wereld. Het molengebied in Kinderdijk toont het Hollandse watermanagementsysteem in al zijn facetten: de polders en boezems uit de vroege middeleeuwen, 18e eeuwse molens, ultramoderne gemalen en robuuste, stoere 21 eeuwse dijken. Dit is in één oogopslag zichtbaar.

Bijzonder aan Kinderdijk is dat er nog altijd molenaar-families wonen in de molens. Vol trots werken zij in het gebied, houden het ambacht in stand en delen de verhalen die het gebied zo bijzonder maken. Het molenaarschap is een ware ‘way-of-life’. Vanwege de ruimte en natuur ervaart een molenaar enorme vrijheid, hij speelt continu in op het weer en is steeds bezig met de kunst van het mooi laten draaien. Aan het geluid van de molen hoort hij of de molen lekker draait. En dat maakt hem een tevreden mens. Deze vaklieden hebben een flinke dosis trots, doorzettingsvermogen en eigenzinnigheid. Ze zijn vaak al generatieslang verbonden met het molengebied en daarom vormen ze voor een belangrijk deel de ‘ziel van de plek’. Molenaars en machinisten van Kinderdijk zijn essentieel in het ervaren van de verhalen van het molengebied. In de loop van dit jaar wordt meer bekend gemaakt over de uitkomsten van dit project. 

Meer informatie: www.kinderdijk.nl


Met dank aan (auteurs):

Merlijn Pietersma en Sanne Westerink; beiden consultants bij ZKA Leisure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *