Het geheim van het beste campingrestaurant van Nederland

Onlangs ontving camping De Drie Provinciën een ACSI Award voor het beste campingrestaurant van Nederland. Veel campings worstelen met het succesvol exploiteren van hun foodservice. Het helpt natuurlijk wel als je bedrijf van oorsprong al een horecabedrijf is en je een doelgroep van senioren op je camping als gasten hebt. ACSI voegt daar nog een toe dat het jaarrond behouden van je keukenpersoneel absoluut helpt om de kwaliteit continu te verbeteren.

Award voor beste restaurant op een camping voor Camping de Drie Provinciën

Bij camping De Drie Provinciën wordt het gelijknamige restaurantconcept ingevuld met een kwalitatief goed restaurant en een nette prijs – kwaliteitsverhouding. Eigenaren Brigitte en Ronald Koninga willen hun gasten vooral een gezellig avondje uit bieden. “Je gaat hier echt uit eten. We dekken hier met linnen en besteden veel aandacht aan een mooie uitstraling. Het restaurant is niet alleen bedoeld voor de campinggasten. Ook mensen uit de regio weten ons goed te vinden. Het restaurant heeft in de regio een lange historie en was van oorsprong onderdeel van een, inmiddels opgeheven, hotel.”

Een beeldimpressie van het restaurant:

Wat zijn de succesfactoren van dit restaurantconcept:

  • De bijbehorende camping met 143 plekken is een adult-only camping. Deze doelgroep van senioren heeft een relatief hoog bestedingspatroon en weet het kwalitatief goede restaurant te waarderen. Brigitte, die een marketingachtergrond heeft, voegt daar nog aan toe: “Het is onze ervaring dat campinggasten met een caravan of camper de meest frequente bezoekers zijn aan het restaurant.”
  • Campinggasten wordt bij aankomst geadviseerd om tijdig een tafel in het restaurant te reserveren, omdat het dankzij de populariteit regelmatig volgeboekt is.
  • De inrichting en het menu benadrukken de klassieke kwaliteit van het restaurant. Brigitte: “Daarmee trek je een specifiek publiek dat deze ambiance op prijs stelt. Voor gezinnen met kinderen is het restaurant wat minder aantrekkelijk. Er zijn in de regio voldoende alternatieven die voor kinderen véél leuker zijn. Onze gasten vinden het ook prettiger om in een rustige omgeving te dineren. Bewust kiezen voor een doelgroep werpt z’n vruchten af.”
  • De Drie Provinciën was van oorsprong een hotel-restaurant met mini-camping waar de huidige eigenaar Ronald het vak leerde van zijn ouders. Na een studie aan de Hogere Hotelschool heeft hij de bedrijfsvoering verder geoptimaliseerd. Scherp en slim inkopen is één van de onderdelen waarmee rendement in de restaurantsector kan worden behaald.
  • Het restaurant is jaarrond geopend. Daarmee kunnen de drie koks en het bedienend personeel worden behouden en hoef je niet elk seizoen opnieuw op zoek naar nieuwe talenten. Om de bezetting jaarrond op peil te houden is het belangrijk dat er meerdere doelgroepen worden aangesproken. Naast campinggasten is het restaurant ook een geliefde stop voor wandelaars uit het naastgelegen wandel- en natuurgebied. In de winter is men vooral afhankelijk van de regio. Dankzij de rijke historie en de uitstekende reputatie is het restaurant van De Drie Provinciën al decennialang een geliefde bestemming, los van de camping – een vaste waarde voor streekgenoten, wandelaars én natuurliefhebbers.

Hoe staat ‘het campingrestaurant’ er voor?

Laten we eens inzoomen op de situatie in Nederland. Daar werden afgelopen jaar 1068 campings door ACSI geïnspecteerd. Welke voorzieningen op het gebied van foodservice worden er in 2024 aangeboden:

  • 260 daarvan hebben een restaurant ‘met ruime keuze’;
  • 14 campings hebben een zelfbedieningsrestaurant;
  • 269 camping bieden een ‘restaurant met kleine kaart’;
  • Er werden 166 campings met een pizzeria’s geteld;
  • en 397 campings hebben een snackbar.

* Er zijn ook campings die meerdere categorieën aanbieden / Ongeveer 1/3 van de campings biedt geen enkele vorm van foodservice

De Drie Provinciën is overduidelijk een van de mooie voorbeelden uit de campingsector. Ramon van Reine, directeur van ACSI schetst een breder perspectief van foodservice op de camping. “Een van de succesfactoren voor een goed functionerende foodservice is continuïteit in het personeelsbestand. Als je elk jaar opnieuw moet beginnen met opleiding en het bedenken van goede menu’s en concepten, dan kost dat onnodig veel energie. Vooral het behoud van je chef voor het hele seizoen zorgt vaak voor een kwaliteitsimpuls. In de praktijk zien we dat er in de campingsector vaak wordt gewisseld van uitbater en dat personeel slechts in het seizoen in dienst wordt genomen.”

Van Reine ziet in heel Europa dat de continuïteit in personeel een punt van aandacht is; “In toeristisch populaire gebieden zoals de Côte d’Azur of op de landtong Jesolo bij Venetië is de huisvesting vaak een probleem. Werknemers houden op dergelijke locaties vaak te weinig van hun inkomen over wanneer zij ook nog eens een duur appartementje moeten huren. Steeds meer campings kiezen er inmiddels voor om dan maar woonruimte op of vlakbij de camping ter beschikking te stellen.”

Zie jij nog meer trends in campingrestaurants? Van Reine: “We zien steeds vaker dat robots een rol krijgen binnen campingrestaurants waardoor de werkdruk voor de bediening afneemt. Veel campings vinden dat onpersoonlijk, maar als het benodigde personeel niet gevonden kan worden, dan is het wel een oplossing.”

Meer informatie:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *