Evenement ‘Draaksteken’ groeit uit tot iconisch fenomeen

Inwoners van het Limburgse dorp Beesel voeren eens in de zeven jaar een mega openluchtspektakel op. De voorstellingen doen denken aan schilderijen van Pieter Breugel. Ruim vijfhonderd acteurs en bijna evenzoveel vrijwilligers laten zien dat hun dorp tot bijzondere prestaties in staat is.

Voor iedere nieuwe editie ligt de lat weer hoger. “Iedere keer wordt een vernieuwde invulling gegeven aan de legende van Sint-Joris en de Draak. Een eigentijds scenario, nieuwe choreografie, muziek, vernieuwde decors en innovatieve lichtshows”, vertelt Johnny Swaters, bestuurslid en verantwoordelijk voor public relations. Drie regisseurs, Theo Geraets, Huub Geerlings en Frank Rous tekenden voor het concept van zomer 2023.

Het draaksteken is uitgegroeid tot een iconisch fenomeen dat duizenden bezoekers trekt ook van ver buiten de provincie. Op zes zomeravonden in augustus 2023 is in de openlucht de vertolking van de legende van St.Joris en de Draak op magistrale wijze neergezet. Het vormt het slotstuk van jarenlange voorbereiding, inzet en betrokkenheid bij het evenement. Swaters:” Het script is in vergelijking met vorige edities sterk veranderd. In de verhaallijn, de opeenvolgende episodes en taferelen, zijn talloze verwijzingen naar de actualiteit verwerkt. Thema’s als de strijd tussen goed en kwaad, het boerenprotest, machtsmisbruik, vrouwenemancipatie en het verdwijnen van normen en waarden, zijn herkenbaar voor toeschouwers.” Onmiskenbaar is er sprake van professionaliteit die de kwaliteit van dit event vergroot, maar zeker zo waardevol is de belangeloze inzet van vrijwilligers.

Strijd tussen goed en kwaad

Het script, geschreven door Frans Pollux uit Venlo, speelt zich af op herkenbare locaties in Beesel: het kasteel, de markt, het kerkhof en de Maas. Er treedt een alwetende verteller op die- als hulpje voor de toeschouwers- de episodes aan elkaar praat. De boodschap is dat de ‘uiterlijke’ draak in ieder mens leeft als hij moet kiezen. Deze innerlijke dilemma’s , de strijd tussen goed en kwaad, komen naar voren in talloze dialogen tussen de koning en zijn dochter, de koning en zijn adviseurs maar ook in de toespraken tussen de koning en zijn onderdanen en spitst zich toe op de vraag: Bestaat de draak echt? Geloof, ongeloof en machtswellust en eerlijkheid blijven strijden met elkaar, De slot-apotheose echter toont een gigantische draak die de koning en zijn dochter belaagt. Sint-Joris redt hen door de draak de dodelijke steek toe te brengen.

Al met al is opnieuw een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van dit folkloristische evenement dat behoort tot het immateriële erfgoed van Beesel en omgeving. De uitstraling is zodanig dat Landal-Lommerbergen in het nieuwe VVV- informatiepunt permanent aandacht schenkt aan het draaksteken. Verder is in Reuver, nabij Beesel, voorjaar 2023 het BillyBird Park-Drakenrijk, een kasteelspeelpark voor kinderen, geopend.

Highlights evenement:

  • Erkend immaterieel erfgoed
  • 15.000 bezoekers per editie
  • Grootste openluchttheater van Nederland
  • Toepassing 3D-technieken (Stagelight)
  • Circa 500 acteurs en honderden vrijwilligers

Impact omgeving

Het ontstaan van het openluchtspel rond de legende van Sint-Joris en de draak gaat terug tot 1736 en houdt verband met de schutterijen Sint-Sebastianus en Sint Gregorius die eind 19de eeuw een toneelspel in drie bedrijven opvoerden, De Draak aan de Maas. In 1935 werd deze opvoering verplaatst naar een terrein bij het kasteel Nieuwbroeck. Sinds 2012 staat het openluchtspel op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel erfgoed.

De impact van dit folkloristische evenement op het dorp en de regio is groot. De inwoners van Beesel versieren hun woningen met vlaggen en foto’s. Op de belangrijke toegangsweg naar het dorp staat midden op de rotonde een grote draak. Draaksteken lijkt bijna een merk te zijn. Op het nabijgelegen vakantiepark van Landal Greenparks Lommerbergen worden petjes en t-shirts verkocht en wordt het fenomeen draak bij meerdere activiteiten zoals het Dragon Adventure Golf gebruikt.

Meer informatie: www.draaksteken.nl

Met dank aan (auteur): Frit van Wolveren, freelance redacteur recreatiesector

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *