Dino Experience Park Gouda komt na de coronacrisis tot bloei

Het Dino Experience park in Gouda beleeft dit jaar haar vierde seizoen. Het is één van de bedrijven die in de coronaperiode is gestart en daardoor wat onder de radar is gebleven. In 2022 trok het park 40.000 bezoekers plus nog een mooie reeks aan schoolreisjes. De groei gaat gestaag, waarbij er afgelopen jaar weer veel nieuws is bijgeplaatst.

Oprichter Michel de Meijer is een gepassioneerde recreatieondernemer die zich, samen met zijn managementteam, volledig richt op dit Dinopark concept: “Nee, we hebben geen plannen om dit concept ook op andere locaties uit te rollen. Wij vinden hier voldoende uitdagingen om dit park in Gouda verder uit te bouwen. We hebben hier 13 ha in bezit waarvan nog niet de helft is ingevuld. Dus we kunnen nog wel even vooruit.”

De ontwikkeling

De grond is al 30 jaar in bezit van de familie van De Meijer, die er in 2016 een mini golf baan realiseerde. Dit was de eerste adventure golf in Nederland- en destijds was al gekozen voor een dino thema.

In 2020 ging het Dino Experience Park open. Juist, precies midden in de start van de coronaperikelen. De Meijer heeft zich goed door deze lastige periode heen geslagen: “Ja, ook wij moesten met enige regelmaat de deuren sluiten, afstandsbewaking invoeren en een systeem voor bezoekregistratie invoeren. Maar doordat we vooral een ruim opgezet outdoor park zijn, trokken we in periodes met minder strikte beperkingen, juist veel extra bezoekers. Door de registratie van de bezoekers hebben we een mooie basis gelegd voor de marketing van vandaag.”

De basis van het park werd gelegd met de realisatie van een dino-route, met meer dan 70 verschillende replica’s van dinosauriërs. Daar tussendoor zijn er diverse speelgelegenheden voor kinderen. Op dit moment vinden we in dit parkgedeelte ook een goudzoekers-locatie (pannen van goudblokjes, edelstenen en dino-tanden). Dat is meteen ook een van de topactiviteiten op het park. De zandbak heeft een ondergrondse verrassing in de vorm van een dino-skelet die door de kleine amateur geologen kan worden opgegraven.

Het tweede deel van het park is vooral ingericht op spelen, met een grote speeltuin en springkussens. De Meijer: “Die springkussens passen misschien niet helemaal in een pre-historisch thema, maar als ik ze weghaal, dan krijg ik klachten.” De attracties in dit deel van het park zijn een mini-jeepsafari en rijden op een dino.

Tot slot is er ook nog een centraal gebouw waarin o.a. de horeca en een bioscoop is gevestigd. Maar die ruimte is te bescheiden om het park een label mee te geven als slecht-weer voorziening.

Waar bij dit park goed over is nagedacht is de veiligheid voor kleinere kinderen. Het park richt zich op een doelgroep van 4 -12 jaar. Op en rond het terrein is veel water te vinden. Het speelgedeelte is dan ook helemaal afgezet met netten en kinderen kunnen het speelterrein alleen verlaten via het centrale gebouw. Ouders kunnen rustig centrale terras zitten en hun kinderen laten spelen. Eventuele ‘weglopers’ moeten altijd langs hun ouders glippen

Ondernemerskeuzes

Het park vraagt een all-inclusive prijs (alle activiteiten en attracties) van € 17,50 p.p.. Tot vorig jaar gold een meerprijs voor de grotere attracties. De Meijer: “De uitdaging is nu om een goede balans te vinden tussen de topattracties en de speelgelegenheden. Want iedereen wil graag meerdere keren in de grote attracties, waarvan de capaciteit relatief beperkt is. Wat is wijsheid; moeten we de bezoekfrequentie wat inperken door weer met een muntjessysteem te werken of zorgen voor meer capaciteit van grotere attracties.”

Voor de inkomsten is het park niet alleen afhankelijk van de entreegelden. Ook de parkeerplek, de horeca en de souvenirs dragen bij aan het rendement. Dat onderdeel heeft De Meijer zeer goed op orde, want deze aanvullende bestedingen bedragen ongeveer 50% van de totaalbestedingen op het park.  

Het dino thema is bewust gekozen. De Meijer: “Dit is een tijdloos thema waarmee we nog jaren vooruit kunnen. Toen we van start gingen had alleen Dinoland Zwolle en het Oertijdmuseum in Brabant dit thema uitgewerkt. Het is ook een thema dat het goed doet bij schoolreisjes. Dat is voor ons een zeer belangrijke doelgroep. Wij bieden als bijzondere service om het park te openen buiten de reguliere openingstijden als een school of groep met meer dan 50 personen wil langskomen.”

De locatie is bijzonder. Pal naast het park wordt een nieuwe woonwijk van Gouda aangelegd. Een terrein van 13 ha, en dan midden in de Randstad, is dat niet ontzettend duur? De Meijer: “Wij hebben het geluk dat deze grond al meer dan 30 jaar in ons bezit is. Als je de gronden nu zou moeten kopen, dan was hier geen rendabele exploitatie mogelijk. Doordat we nu pas de helft van de beschikbare grond hebben bebouwd, kunnen we ook nog jaren vooruit met onze groeiplannen. Dat doen we rustig aan – stapje voor stapje.”

Meer informatie: www.dinoexperiencepark.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *