Dat Nederland dichtbij-landen nog steeds op oranje heeft staan, helpt niet de toerist snel terug te krijgen. Komende zomer zullen de meeste buitenlandse toeristen dan ook voor een andere bestemming kiezen. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse door het NBTC.
Misschien zien we het in Nederland nog niet zo, maar in grote delen van Europa zijn de grenzen open en staan vakantiegangers te trappelen om erop uit te trekken. Een belangrijke factor voor het boeken van een vakantie in een ander land zijn de voorwaarden en reisbeperkingen; zoals b.v. de quarantaineplicht bij thuiskomst.
De Franse minister van Toerisme heeft tijdens zijn tournee langs Europese hoofdsteden verkondigt dat Parijs de kosten vaneen PCR-test voor rekening neemt. Een Nederlander die terugkeert van vakantie in Frankrijk en die bij thuiskomst een negatieve test moet voorleggen, is daar enorm bij gebaat. Andersom hoeft een gevaccineerde Fransman die Nederland bezoekt bij terugkeer aan geen enkele verplichting meer te voldoen.
Ook het NBTC had een vergelijkbaar verzoek neergelegd bij het ministerie; om het inkomend toerisme te helpen. Maar die wens werd terzijde geschoven. Alleen voor uitgaande vakantiegangers (negatief voor de Nederlandse handelsbalans) wordt een vergoeding geregeld.
Wachten op een Europees erkend certificaat
In Europa gaat de introductie van een internationaal erkend reiscertificaat op 1 juli ongetwijfeld Corona-grenzen doen smelten. Met name oudere generaties (55+) zien het ‘COVID-paspoort’ als een garantie om erop uit te trekken. Dat er geen uniform paspoort komt, doet daar niets aan af. Ieder land kiest voor een eigen ‘boekje’, digitaal of niet, 2dat in de andere lidstaten wordt erkend. Niet alleen volledige vaccinatie, ook een negatieve test volstaat. In België wordt nadrukkelijk gevraagd je vaccinatie-uitnodiging aan te passen aan je vakantieplannen.
We bekijken de analyses van de twee belangrijkste markten voor de Nederlandse gastvrijheidssector: Duitsland en België:
In Duitsland is voorzichtigheid troef
In Duitsland, Nederlands grootste markt, is men in ieder geval nog uiterst voorzichtig. Om zich (niet weer) een buil te vallen kijkt men liever ver vooruit. Heel ver zelfs. Reserveringen voor 2022 en zelfs 2023 zijn geen uitzondering. Voor de korte termijn is de reisgrage doelgroep van 18-34 jarigen de onbekende factor. Deze ‘jongeren’ zijn 3meer dan anderen gevoelig voor lastminuteaanbiedingen, aangezien zij harder in hun portemonnee zijn getroffen door het verlies van bijbaantjes of losse werkcontracten dan oudere generaties, bij wie budget een minder grote rol speelt. Deze laatste groep heeft door lockdowns weinig kunnen uitgeven en dat zie je terug in de reserveringen: ouderen boeken voor een langere periode dan gebruikelijk.
Martin Pohl, NBTC Insights Manager in Keulen acht het niet onmogelijk dat zelfs in het voorzichtige Duitsland vakantiegangers op het laatste moment alsnog over de streep worden getrokken: “Als de prijs/kwaliteit verhouding gunstig is en een land ‘veilig’ is, dan zullen de boekingen stijgen. Nederland kan daar profijt van hebben, zeker als het gaat om gezinnen met kinderen in deelstaten als Noordrijn–Westfalen, Nedersaksen, Rijnland-Palts en Hessen. Deze families zijn overigens minder gevoelig voor de prijs van trein-of vliegtickets, aangezien ze met eigen auto de grens oversteken.”
Meer informatie: NBTC Landenananalyse Duitsland (pdf)
België wacht op vaccinatievoortgang
Dat de Belg op reis gaat deze zomer staat als een paal boven water. Vakanties in het binnenland blijven populair, maar het weer heeft natuurlijk een grote invloed naar welke plek men afreist. Nu de covid19 reismaatregelen steeds minder strak worden zie je een hausse aan boekingen naar het buitenland en dan met name richting Frankrijk en de landen rond de middellandse zee ontstaan.
Frankrijk is dé bestemming die deze zomer veel Belgen zal ontvangen. Vakantiehuizen met eigen privé zwembad zijn populair. De combinatie Frankrijk en een vakantiehuis met privé zwembad deze zomer wordt stilaan schaars. Op dit moment heeft een groot gedeelte van de Belgen nog niets geboekt en zij wachten vooral af. Dit heeft onder andere ook te maken met de vaccinatiestrategie. Daardoor worden last minute aanbiedingen scherp in de gaten gehouden.
In het dagblad ‘De Morgen’ liet Luchtvaartspecialist Andrew Murphy van de Europese koepelorganisatie Transport en Environment optekenen dat hij niet verbaasd is dat vliegtuigmaatschappijen erg lage tarieven naar de zon aanbieden. Een enkeltje naar Zagreb voor 5 euro bij Ryanair. Ook voor een vliegreis naar Praag (10 euro) of zelfs Marrakesh (17 euro) kom je er goedkoop vanaf.
Prioriteit bij promotie binnenlandse vakanties
De toeristische verantwoordelijkheden in België zijn verdeeld over de 3 gewesten (Vlaanderen, Wallonië, Brussel) en de Duitstalige gemeenschap. 4 organisaties houden zich bezig om België als een aantrekkelijke bestemming zowel in binnen- als buitenland te positioneren. Dit maakt dat er niet 1 overkoepelend beleid en strategie is geformuleerd.
Ieder gewest heeft een ‘Covid 19/ post-corona toeristisch relanceplan’ opgesteld. Doelstellingen hierbij zijn veelal het bieden van een gemeenschappelijk kader voor de DMO’s en de belanghebbenden in de toeristische en culturele sector. De gewesten ondersteunen de sector met vele miljoenen Euro’s, en grijpen deze kans aan om de sector te dwingen te vergroenen, te vernieuwen, te moderniseren etc. Maar het lastige is wel, dat ieder gewest zijn eigen doelstellingenrond bijv. klimaat heeft bepaald. Deze doelstellingen kunnen elkaar versterken, maar net zo goed tegenwerken.
De positieve stand van zaken op dit moment rond covid19, maakt dat de gewesten de campagnes voor het hersteloffensief aan het plannen en uitvoeren zijn. Het stimuleren van binnenlandse vakanties staat bovenaan.
Meer informatie: NBTC online magazine ‘Van ondertoerisme naar reishonger‘