NBTC: Economisch slimmer om coronatesten voor inkomend toeristen te vergoeden

Het Europees Parlement (EP) heeft een volgende stap gezet op weg naar een Europees coronapaspoort. Voor grensoverschrijdend reizen komt er een fonds om coronatesten te vergoeden; maar niet voor vakantieverkeer.

Nederlandse kamerleden pleiten nu voor een vergoeding vanuit de overheid. Het NBTC ziet veel meer economisch voordeel in het vergoeden van coronatesten voor inkomend toerisme.

Muiderslot

Digitaal Covid certificaat moet reizen weer makkelijker maken

Het EP en de Raad bereikten donderdag een voorlopig akkoord over een EU digitaal Covid-certificaat voor het faciliteren van vrij keer in Europa tijdens de pandemie. Het certificaat zal digitaal en op papier beschikbaar komen. Het zal aantonen dat iemand is gevaccineerd tegen het coronavirus, recent een negatief testresultaat heeft ontvangen, of recent is hersteld van een infectie met het virus. In de praktijk zullen dit drie verschillende certificaten zijn. Een gezamenlijk EU-raamwerk zal ervoor zorgen dat de certificaten die lidstaten uitgeven ook zullen worden geaccepteerd in andere EU-landen.

Onderdeel van het voorlopig akkoord:

  • Er komt een fonds om coronatesten te vergoeden voor essentieel verkeer. Reizen voor vakanties of dagjes uit zijn niet in de lijst met essentiële redenen opgenomen.
  • In de week van 7 juni wordt het voorstel in stemming gebracht in het EP; daarna moeten de diverse landen de overeenkomst nog ratificeren. Het certificaat zal naar verwachting op z’n vroegst begin juli in werking kunnen treden.

Meer informatie: www.europarl.europa.eu

Groot belang voor inkomend toerisme

In de Nederlandse media is er inmiddels veel aandacht voor Nederlanders die weer naar het buitenland op vakantie kunnen gaan. De versoepeling van de reisbeperkingen heeft ook grote gevolgen voor het inkomend toerisme. We vroegen Jos Vranken van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) hoe hij aankijkt tegen de ontwikkeling van het Europese Covid certificaat: “Ik ben in de basis positief. Heel veel mensen hunkeren naar een beetje meer vrijheid in het realiseren van mooie belevenissen en herinneringen. Het is ook goed voor de gastvrijheidseconomie in ons land. Ik heb echter wel twee kanttekeningen:

  1. Wij zijn van mening dat we moeten streven naar een zo spoedig mogelijke openstelling van landen met vrij verkeer. Dit moet geen voorportaal worden van een testsamenleving. Een snelle vaccinatie van de hele Europese bevolking zorgt voor een meer permanente oplossing.
  2. We zetten nog wel van vraagtekens bij de snelheid en eenduidigheid van de overeenkomst. Duitsland, ons belangrijkste toeristische herkomstland, heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat zij meer tijd nodig hebben. En er zitten in het voorstel nog veel mogelijkheden voor landen om toch een eigen beleid door te zetten.“

Vooralsnog gaat het NBTC er van uit dat het coronapaspoort begin juli zal worden ingevoerd. Daar worden nu al de internationale campagnes, gebaseerd op ‘Hier moet je zijn‘, op voorbereid. De focus ligt in de beginfase op de dichtbij-bestemmingen zoals Duitsland en België en locaties die goed en snel met de trein bereikbaar zijn. Vranken: “We zien in onze vakantiemonitor dat Belgen en Duitsers weer graag naar ons land op vakantie willen, zodra de situatie het weer toelaat. De situatie is vergelijkbaar met ons eigen land, waar ook veel mensen staan te trappelen om weer op reis te kunnen.”

Vergoedt testen voor inkomende toeristen

Een ander heet hangijzer is het vergoeden van de (verplichte) coronatesten voor vakantiegangers. Mede op verzoek van Nederland en Duitsland komt er geen Europese vergoeding van een coronatest voor grensoverschrijdende vakanties en dagjes uit. Nederlandse parlementsleden hebben inmiddels een motie ingediend om de verplichte coronatest voor Nederlandse vakantiegangers door de Nederlandse overheid te laten vergoeden.

Jos Vranken zou graag een andere prioriteit zien: “Het is een charmant idee om de testkosten van Nederlandse vakantiegangers door de overheid te laten betalen. Maar voor een economisch herstelprogramma is het veel slimmer om de kosten voor testen van inkomende toeristen te compenseren. In Duitsland en België bijvoorbeeld zijn er nog geen plannen om de testkosten te vergoeden. Dat komt voor de Duitse toerist neer op € 89 p.p en voor Belgen op € 49 p.p.. Elke toerist die daardoor voor Nederland kiest, verdient zichzelf makkelijk weer terug via bestedingen in de Nederlandse (vrijetijds)economie.”

Het voorstel van het NBTC om testen van inkomende toeristen te compenseren is inmiddels besproken in het overleg van Gastvrij Nederland. Of dat nog tot een aanvullende motie leidt in het parlement is nog erg onzeker.

Meer informatie: NBTC – Hier moet je zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *