Benchmark verblijfsrecreatie; Terugblik 2021, Vooruitblik 2022

Veel ondernemers in de verblijfsrecreatie geven aan dat 2021, ondanks alles, opnieuw een succesvol jaar is geweest. Maar wat zien we daarover terug in de cijfers? En wat kunnen we (red.: Stratech) op dit moment zeggen over de boekingen voor 2022?

2021 gaat de boeken in als een zeer succesvol jaar

Over de gehele markt gekeken, zien we een totale omzetverhoging van 22,2% tegenover een verhoging van het aantal reserveringen van 14,9%. Dit is echter inclusief jaarplaatsen, seizoenplaatsen en ligplaatsen en geeft daardoor een enigszins vertekend beeld. Filteren we deze benchmarktypes uit de cijfers, dan is de omzetverhoging zelfs 26,3% tegen een verhoging van 16,7% van het aantal reserveringen.

Als we hierop inzoomen, zien we dat de verhoging voornamelijk komt door een hogere bezettingsgraad. Waar deze in 2020 41,58% was, is deze dit jaar 53,83%. De gemiddelde nachtprijs is daarbij gestegen van € 69,48 naar € 70,85. De combinatie van de bezetting en de nachtprijs is de RevPAR: revenue per available room, oftewel de omzet per beschikbaar object. Deze ligt voor 2021 32,0% hoger dan in 2020:

Alle speciale periodes presteerden dit jaar beter dan vorig jaar

We hebben al vaker geschreven dat 2020 natuurlijk een heel gek jaar is geweest voor onze branche. Zeker gekeken naar alle speciale periodes gedurende een jaar, dus alle feestdagen en vakanties. Corona kwam vorig jaar al in februari om de hoek kijken en Pasen en Hemelvaart vielen precies in de eerste onzekere periode. Pinksteren was het moment dat alles weer een beetje open mocht en ook de zomervakantie was voor de meeste parken vrij geslaagd, waarna de herfstvakantie opnieuw in het gedrang kwam. Dat zie je ook duidelijk terug in het verschil in RevPAR van dit jaar versus die van vorig jaar.

De kerstvakantie van 2021 kent veel last minute boekingen

Sinds de persconferentie van 14 december zien we een flinke stijging in het aantal boekingen voor de (verlengde) kerstvakantie. Het lijkt erop dat veel mensen hebben besloten maar het meeste van die week te maken en een weekje op vakantie te gaan naar een park. We hoorden het al eerder in het nieuws, maar ook wij zien dit terug in de cijfers. In de afgelopen 7 dagen zijn er 47,9% meer reserveringen gemaakt voor de rest van het jaar dan vorig jaar het geval was in dezelfde week. Of we voor deze week hetzelfde patroon gaan zien is nog maar de vraag, gezien de lockdown die dit weekend is ingegaan.

2022 kent een veelbelovende start

Parken zetten hun aanbod voor het volgende jaar steeds eerder open. Hierdoor hebben gasten de mogelijkheid om bijvoorbeeld al tijdens hun Hemelvaartsverblijf te boeken voor Hemelvaart van het daaropvolgende jaar. Dit is deels een verklaring voor de cijfers die we op dit moment zien voor 2022. De boekingen year to date (YTD) lopen 30,5% voor tegen een omzetverhoging van 73,7%.

Hierin zien we vooral een stijging voor verhuurobjecten, waar de omzet voor 2022 op dit moment 109,9% hoger ligt dan vorig jaar op hetzelfde moment het geval was voor 2021.

Al met al kunnen we niet ontevreden zijn met de jaren die achter ons liggen en het vooruitzicht van 2022. Heb jij bij het zien van deze cijfers de indruk dat er voor jouw bedrijf meer uit deze situatie te halen is? Denk dan eens na over het concept Dynamic Pricing, waarbij je eenvoudig je prijzen aanpast op basis van de vraag. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

We willen jullie bedanken voor het lezen van deze blogs in 2021 en staan uiteraard ook volgend jaar weer graag voor jullie klaar met nieuwe inzichten. Via deze weg wensen we jullie voor 2022 een eigen variant toe op een 2G jaar: veel Geluk en Gezondheid. Tot volgend jaar!

Bron en meer informatie: www.stratech.nl


Met dank aan (auteur): Bertine Riezebos, consultant bij Stratech, en verantwoordelijk voor zowel de commerciële ondersteuning als de ondersteuning en het advies omtrent de software van Stratech.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *