Vernieuwd en vergroot nijntje museum weer heropend

Het vernieuwde nijntje museum wordt vandaag geopend. De uitbreiding met een nieuwe vleugel was hard nodig omdat de capaciteit onvoldoende was. Ook de toevoeging van een horecagedeelte, compleet in nijntje beleving, is een mooie toevoeging. Het vernieuwde museum heeft een zeer hoge speel- en attractiewaarde voor kinderen.

Museum?

Het nijntje museum is onderdeel van het Centraal Museum in Utrecht, waar cultuur en historie van de stad centraal staan. Aan de overzijde van het Centraal Museum is het nijntje museum gevestigd. Van oorsprong had de internationaal vermaarde Utrechtse bedenker van nijntje, Dick Bruna, de centrale rol. Wie het ‘museum’ vanaf vandaag bezoekt zal vooral veel spelende kindjes tegenkomen. Die kunnen zich helemaal onderdompelen in de wereld van nijntje. “Spelen is leren” is het motto van het museum, en ‘leren’ is dan ook de belangrijkste insteek van het nijntje museum; over taal, bewegen en kunst. Met dit laatste onderwerp wordt weer de link gelegd naar de oorspronkelijke museale waarde. Wij (redactie Pretwerk.nl) zien in het nieuwe concept ook trekken van een ‘kids science center’ of een ‘leerzame dagattractie’.

“Wij blijven de naam museum hanteren, omdat dat is wat we zijn. Als overkoepelende Stichting Centraal Museum, en als nijntje museum. Wij zijn een museum dat kunstwerken presenteert aan zijn bezoekers om hen te vermaken, te verrijken en nieuwe inzichten mee te geven. Dat doen we in het Centraal Museum zelf, in het Rietveld Schröderhuis en in het nijntje museum. In de eerste twee gevallen betreft het vooral volwassen publiek. In het geval van het nijntje museum betreft het publiek jonge gezinnen met peuters en kleuters, en de kunst een steeds wisselende selectie uit het oeuvre van Dick Bruna dat wij als Stichting Centraal Museum beheren. Voor de doelgroep van het nijntje museum is het noodzakelijk een andere manier van presenteren toe te passen dan in een museum voor volwassenen. Dat doen wij door de tekeningen van Dick Bruna uit te vergroten en daarmee een wereld van kunstwerken te presenteren op kinderformaat. Zo maken kinderen bij ons spelenderwijs en dus op een laagdrempelige manier kennis met kunst. En die ervaring ondersteunen we met in elke zaal minimaal een vitrine met origineel werk van Dick Bruna en een zaaltekst over de achtergronden van zijn werk, alsook met een kunstlokaal waarin kinderen vanuit eigen verbeelding en een diversiteit aan materialen eigen kunstwerken kunnen maken. 

Een science centre is, zoals de naam al zegt, een centrum over wetenschap (en techniek). Dat is dus geen benaming die past bij een instelling die kunst presenteert. Het ‘actief leren’ staat bij beide zeker centraal, maar het actieve leren dat in een science centre aangeboden wordt gaat over het vergaren van kennis over wetenschap (en techniek) en heeft een wat oudere doelgroep dan het nijntje museum. Het actieve leren bij het nijntje museum draait veel meer om ontwikkeling van het jonge kind dat spelenderwijs leert over zichzelf, de ander en de wereld.”

Reactie van Yolanda van der Berg, conservator van het nijntje museum

Net als bij veel kinderattracties is ook de prijsstelling van het museum aangepast aan de doelgroep. Kinderen t/m 6 jaar betalen de hoogste entreeprijs: € 12,-. Oudere kinderen en volwassenen betalen minder; € 8,-.

Het verhaal van Dick Bruna, heeft een plek gekregen in het museum aan de overzijde (Centraal Museum). De werken van de illustrator zijn internationaal vermaard en dat trekt ook een heel eigen doelgroep naar de expositie.

In 2022 ontving het nijntje museum, op een tijdelijke locatie, met de nodige beperkingen, in totaal 145.995 bezoekers. Het Centraal Museum ontving 67.945 bezoekers. Dit is iets minder dan in reguliere jaren, vanwege corona (de musea waren de eerste dagen van het jaar gesloten) en omdat het nijntje museum is verhuisd en daardoor ook meerdere dagen gesloten is geweest. Voor komend jaar zijn de verwachtingen hoog gespannen. “Nu het nijntje museum weer terug is op de oude locatie en de vaste collectie van het Centraal Museum over een paar maanden weer geopend is, hopen we weer op de bezoekersaantallen van voor corona te zitten.”

Uitbreiding bleek achteraf een langdurig traject

De uitbreiding heeft lang op zich laten wachten. Het museum heeft een stuk grond kunnen aankopen van een projectontwikkelaar die naast het museum een ‘museumhotel’ wil realiseren. De gemeentelijke toestemming voor het totaalproject heeft een aantal jaar op zich laten wachten.

Bezoekers kunnen online hun tijdslot reserveren. Voor de mensen die op de bonnefooi naar het Nijntje museum komen is er een kaartapparaat. De koppeling met toegang tot het Centraal Museum is losgelaten. Marco Grob, zakelijk directeur nijntje museum: “In de praktijk kwam daar toch weinig van terecht. Als ouders met hele jonge kinderen bij nijntje op bezoek gaan, gebeurt het zelden dat ze ook nog even het museum meepakken.”

De hele upgrade van het museum verde een investering van € 7 miljoen. Om de uitbreiding financieel mogelijk te maken hebben zowel Mercis bv (rechtenhouder van nijntje) als de VriendenLoterij genereus bijgedragen. De inrichting van het nijntje museum is mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds, het Elise Mathilde Fonds, het K.F. Hein Fonds en het Fonds Kindercultuurfonds.

Voor het inrichtingsconcept werd de hulp ingeroepen van grafisch ontwerpbureau Potztausend. Andere bedrijven die betrokken zijn geweest bij de realisatie: Soda, bouwbedrijf Van Middendorp, Driepas Bouwadvies, Energetica-advies, Bouwbedrijf Van Veldhuizen, Stigho Electro, ITN en Mr.Beam.

nijntje beleving

Over de uitvoering van het nieuwe totaalconcept kunnen we alleen maar positief zijn. Dat is van hoge kwaliteit. De leerdoelstellingen die in het museum zijn verwerkt zorgen voor een extra belevingslaag voor ouders en kinderen. Ook de 360 graden projectieruimte (project door mr. Beam) is een mooie nieuwe belevenis in het pand. De ruimte heeft geen ramen waardoor de projecties weinig zware beamers nodig hebben. De huisstijl van nijntje wordt goed bewaakt; ook hier in de filmruimte. De simpele beelden en eenvoudige tekstuele begeleiding, passend bij de nijntje huisstijl, zijn goed bewaakt. En dat is een kwaliteit!

Veel aandacht voor toegankelijkheid

Het nijntje museum is speciaal ontwikkeld voor peuters en kleuters, dicht bij hun belevingswereld en op hun formaat. Kinderen kunnen er spelenderwijs leren door middel van kunst, taal en beweging. Het museum is geheel rolstoelvriendelijk en er is rekening gehouden met kinderen met een visuele of auditieve beperking. Naast visuele spellen, zijn er spellen met reliëf en van verschillende tactiele materialen. Zo zijn er voelspellen, geurkastjes en beweegspellen. Prikkelgevoelige kinderen kunnen tot rust komen in een van de prikkelarme cabines. De voorleesmomenten zijn in verschillende talen en er worden rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal georganiseerd.

Nijntje museumcafé en nijntje-producten

In het museumcafé kunnen bezoekers genieten van een hapje en drankje, geheel in nijntje-stijl. Met de toevoeging van deze horeca is het museum ook aantrekkelijker geworden voor bijvoorbeeld kinderfeestjes. Om de verwerking van de orders te stroomlijnen wordt gebruik gemaakt van een bestelzuil. In het assortiment wordt ook rekening gehouden met gezonde alternatieven en er zijn alleen vegetarische producten te verkrijgen.

Producten van nijntje zijn nog steeds te koop aan de overkant van de straat: in de winkel in het Centraal Museum. Verschillende nijntje-producten zijn exclusief voor het museum gemaakt.

Meer informatie: www.nijntjemuseum.nl/nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *