Recreatieve functie de overhand in het bos

Hoewel het soms lijkt met alle stedelijke bebouwing in Nederland alsof er steeds meer natuur verdwijnt, is het aantal hectare bos juist verdubbeld in de afgelopen eeuw.  Wist je dat meer dan 10% van het totaal oppervlakte in Nederland bos is?

Belevingsbossen
Waar voor de Tweede Wereldoorlog de hoofdfunctie van het bos werd gezien in houtproductie, jachtgebied en bodemverbetering, zien we het bos nu ook als recreatiegebied. In de ‘Agenda voor het Nederlands bos 2020’*, die naar aanleiding van het actieplan van de Europese Commissie tot stand is gekomen, staat als eerste punt beschreven dat de recreatieve functie van het bos versterkt moet worden. Zij beschrijven dat burgers al graag het bos bezoeken, maar het bos  nog niet aantrekkelijk genoeg is. Er zou meer te beleven moeten zijn, waardoor de recreatieve waarde van een bos stijgt. Campz Nederland speelt hier op in door een ruim aanbod outdoorproducten aan te bieden.

Bosrijke identiteit
Om meer beleving toe te voegen in een bos richten steeds meer bosrijke gebieden zich op een bepaalde doelgroep. Zo zijn er onder andere trimbossen, klimbossen, wandelbossen, fietsbossen en struinbossen. Door de bossen een identiteit te geven, trekken deze gebieden vaste bezoekers aan en kunnen ondernemers inspelen op de behoefte van die bezoekers.  Met de inkomsten die daaruit gegeneerd worden, kan er voor gezorgd worden dat het natuurbehoud in stand blijft.

Een boom maakt nog geen bos
Er staat in deze agenda ook beschreven dat samenwerken tot een van de kernactiviteiten hoort. “Een boom alleen valt eerder om dan een bos.” Het is beter om in de bestemmingsplannen al rekening te houden met de functies die een bos kan vervullen. Op die manier kunnen woningen, industrie en zelfs een vliegveld gecombineerd worden met het bos, zonder dat er een compleet bos gekapt moet worden.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door Campz.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *