Veel vrijetijdsvoorzieningen en bedrijven in de natuur zitten ‘op slot’. Door de ligging in Natura 2000-gebied is ontwikkeling en vernieuwing niet of beperkt mogelijk. Het gaat om recreatiebedrijven zoals campings en restaurants en ook om zwemplassen of groenvoorzieningen van recreatieschappen. Dit is onwenselijk: zowel de burger, de recreant als de toerist, de ondernemer en uiteindelijk ook de natuur hebben hiervan last.
Om beleidsmedewerkers en ondernemers te laten zien dat er vaak meer mogelijk is dan men zou denken, organiseerden de provincies Utrecht, Gelderland en het Ministerie van Economische Zaken onlangs een inspiratiesessie over recreatie en Natura 2000/EHS. Tijdens deze sessie – met als titel ‘Het kan toch!’ – stond de vraag centraal hoe je in de dagelijkse praktijk effectief kunt omgaan met Natura 2000/EHS-beleid en recreatieontwikkelingen.
Als basis hiervoor diende het Alterra-rapport uit 2012 waarin vernieuwende strategieën voor beleidsmedewerkers zijn geïntroduceerd. In hun presentatie maakten René Henkens en Mirjam Broekmeyer van Alterra duidelijk dat er een kansrijke handelingsstrategie kan worden gevolgd, te weten ‘het hand-aan-de-kraan-principe’. Hier spreken overheden en betrokken partners af binnen een afgebakende periode een bepaalde activiteit in Natura-2000 gebied toestaan om goed te meten wat de effecten zijn op de natuur en onder het beding dat er een set maatregelen beschikbaar zijn om in te grijpen als het fout mocht gaan. Als dit expermint dan goed verloopt zou men zaken definitief kunnen toestaan.
Tijdens de middag werden succesvolle cases als groei-en-krimp Veluwe, Gravenbol en kitesurfen Veluwemeer gepresenteerd en reageerde een panel met deskundigen van HISWA (Geert Dijks), wethouder gemeente Wijk bij Duurstede (Robbert Peek), vergunningverlening provincie Gelderland (Jeroen Bouw) en Alterra (René Henkens) op de presentaties.
Wat is het geheim van de cases? Het groei-en-krimp-model Veluwe kan bogen op een specifieke en juridisch onderbouwde aanpak en een financieel instrument voor grondaankopen (in de eerste fase, nu zijn er geen budgetten meer). In Natura 2000-recreatiegebied Gravenbol in Wijk bij Duurstede is door een hechte teamaanpak tussen provincie, gemeente en lokale ondernemers een nieuw ontwikkel- en beheermodel in uitvoering gebracht waarbij door slim in te zetten op tijdelijke activiteiten en een mobiele horecaunit nieuwe waarde wordt gecreëerd voor natuur, ondernemerschap en sociale doelen (inzet van vrijwilligers en gehandicapten). De verwachting is dat het terrein in plaats van € 50.000 jaarlijkse subsidies te kosten breakeven draait. De kracht van het kitesurfen in het Veluwemeer schuilt in een uitgekiende ruimtelijke zonering en een gericht communicatietraject zodat kitesurfers wisten waar ze wel konden zijn.
Met dank aan:
Arno Ruis,
Coördinerend beleidsadviseur Recreatie en Toerisme, Provincie Utrecht
Zie ook: Alterra Rapport Natura 2000 en recreatie (pdf)
Eén reactie