Autoloze zondagen desastreus voor de gastvrijheidssector

Een maandelijkse autoloze zondag is een slecht plan en werkt desastreus uit voor de gastvrijheidssector. Voor onder meer horeca, vakantieparken, attractieparken, musea en dierentuinen is zondag een belangrijke dag voor hun inkomsten.

Dit plan kan potentieel voor flink omzetverlies zorgen en kan ertoe leiden dat ondernemers personeel moeten ontslaan. Deze noodkreet slaakt het belangenplatform Gastvrij Nederland weten in een persbericht.

Vanwege de stikstofcrisis is het kabinet op zoek naar maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat de woningbouw weer door kan gaan. Ze laat daarvoor op dit moment uitrekenen hoeveel stikstofruimte bepaalde onorthodoxe maatregelen opleveren. Eén van die maatregelen is dus een autoloze zondag, als proefballon opgelaten door GroenLinks en ChristenUnie.

Ook de gastvrijheidssector heeft belang bij een duurzame samenleving. Maar volgens Gastvrij Nederland zal deze maatregel de gastvrijheidssector onevenredig treffen. Met een autoloze zondag worden specifieke groepen (zoals ondernemers uit de gastvrijheidssector) gedupeerd en worden de lasten ongelijk verdeeld. Zeker in landelijke gebieden, waar toeristische voorzieningen ook nog eens slecht bereikbaar zijn met het OV, zijn de economische gevolgen groot. De maatschappelijke kosten zouden dus nog wel eens hoger uit kunnen vallen dan de maatschappelijke baten. Daarnaast is de autoloze zondag ook voor andere groepen, zoals winkels en hun personeel (bijv. meubelboulevards), zeer zorgelijk

Gastvrij Nederland roept daarom het kabinet op de economische gevolgen van de stikstofcrisis voor bijvoorbeeld de bouwnijverheid niet af te wentelen op de gastvrijheidssector en geen steun te geven aan een proefballonnetje. In plaats daarvan moet het kabinet kiezen voor evenwichtige maatregelen waarbij niet de ene vorm van ondernemerschap tegen de andere wordt uitgespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *