Vuurtoreneiland krijgt biologisch restaurant met verblijfsaccommodatie

Staatsbosbeheer heeft een ondernemer gevonden voor het opknappen en openstellen van het Vuurtoreneiland. Ondernemers Sander Overeinder (restaurant As) & Brian Boswijk (Nooitlek) hebben het winnende plan vormgegeven en de aanbesteding ‘gewonnen’. Ze gaan de uitdaging aan om van het bijzondere, maar in verval geraakte forteiland vlak voor IJburg een biologische restaurant met kleinschalige ‘boutique’-hotel te maken.

vuurtorenfortDe ondernemers hebben in de zomer al succesvol samengewerkt in de pilot ‘Zomer op Vuurtoreneiland’ en gaan de komende jaren de plannen voor het eiland realiseren. De verwachting is dat vanaf zomer 2014 de eerste gasten kunnen eten op het Vuurtoreneiland. Staatsbosbeheer blijft eigenaar van het Vuurtoreneiland.

Regiodirecteur van Staatsbosbeheer Annemiek Roessen van gaf vandaag symbolisch de sleutel van het eiland aan de ondernemers. ‘Wij zijn heel blij. Wij zagen al dat het tijdelijke zomerrestaurant een bijzonder succes was en dat het publiek hier heel positief op heeft gereageerd, dus dat belooft veel voor de toekomst. Het plan van Sander en Brian voldoet heel goed aan onze geformuleerde eisen en wensen. Vooral de kleinschaligheid en behoud van het unieke karakter van het eiland met natuur hebben de doorslag gegeven. Wij kijken uit naar de samenwerking en realisatie van de plannen en zullen waar mogelijk natuurlijk ondersteunen en samen optrekken.’

Behouden voor de toekomst
Vuurtoreneiland is een plek met ogenschijnlijk onbegrensde mogelijkheden, maar is helaas in de afgelopen decennia volledig in verval geraakt. Essentieel onderdeel van de aanbesteding was daarom minimaal het opknappen en voor de toekomst behouden van het culturele erfgoed. De muren zijn verweerd, verzakt, gescheurd, lek en deels volgelopen met regenwater. Ze moeten zo snel mogelijk aangepakt worden om verdere achteruitgang te voorkomen en te behouden voor de toekomst. Staatsbosbeheer heeft niet alleen de taak de natuurwaarden van het eiland te
behouden, maar ook het culturele erfgoed te beheren en open te stellen voor het publiek. Exploitatie van een unieke plek als deze is niet de kerntaak van Staatsbosbeheer. Daarom startte in het najaar van 2013 een openbare aanbesteding naar een ondernemer die Vuurtoreneiland wil restaureren herbestemmen en exploiteren op basis van een langjarige overeenkomst.

Eten en overnachten in de natuur
Het winnende plan van het duo Sander Overeinder en Brian Boswijk bestaat uit een gefaseerde ontwikkeling van het Vuurtoreneiland. In de eerste jaren komt een vervolg op het succesvolle zomerrestaurant, uitgebreid met een wintervariant. Daarna wordt het fort opgeknapt en het restaurant uitgebreid met een klein ‘boutique hotel’. Acht spreekwoordelijke ‘hutjes op de hei’ waar bezoekers zich na het restaurantbezoek terug kan trekken voor het ultieme eilandgevoel. In het plan is bijzondere aandacht voor de unieke karakteristieken van het Vuurtoreneiland. Water, stilte, licht & lucht zijn de overweldigende elementen die je ervaart op het Vuurtoreneiland. Om dit voor bezoekers tot zijn recht te laten komen is het plan kleinschalig, kwalitatief en duurzaam van aard. Het hart van de exploitatie bestaat uit een bijzonder restaurant, met als thema ‘eten in en van de natuur’. Chef Sander Overeinder werkt van ‘kop tot staart’, met producten uit de directe omgeving. Met ouderwetse ambachtelijke technieken en houtvuur wordt daar een wekelijks wisselend ‘table d’hôte’ menu van gemaakt.

Zoeken naar ruimte en kansen
De zoektocht van Staatsbosbeheer naar een ondernemer voor het Vuurtoreneiland heeft veel aandacht gehad. Vele honderden mensen meldden zich aanvankelijk bij Staatsbosbeheer om deze unieke plek te exploiteren. Staatsbosbeheer was hierdoor verheugd, maar heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de randvoorwaarden lastig zijn. Tegelijkertijd is tijdens de aanbestedingsprocedure maximale ruimte gezocht om ondernemers zoveel mogelijk kans te geven. Zo heeft Staatsbosbeheer ervoor gezorgd dat de provinciale subsidiegelden voor Vuurtoreneiland twee jaar langer beschikbaar zijn. En zijn in de laatste fase van de aanbesteding extra dialoogrondes ingebouwd voor de laatste finalisten om te zoeken naar ruimte en kansen. Staatsbosbeheer blijft als eigenaar van het Vuurtoreneiland samen optrekken bij de uitrol en uitwerking van de plannen van de ondernemers.

Meer informatie: Staatsbosbeheer

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *