Vrijdagmiddagblog! Donker blog – Betalingsregeling absurd

Het regent, helaas geen zonnenstralen en al helemaal geen geld! Mijn blogs zijn normaal positief, maar vandaag een donker blog. Passend bij het weer.

Discussie aan de keukentafel
Verschillende mensen uit mijn omgeving hebben een eigen bedrijf. Laatst ontstond er aan de keukentafel een discussie over uitgestelde betalingen. Er zijn bedrijven die tegenwoordig 60 dagen betalingstermijn hanteren.

Ik betaal mijn boodschappen over 60 dagen
Waar iemand terecht op merkte: “Hoe zou de wereld er uit zien als we allemaal een 60 dagen termijn hanteren?” Bij de campingsupermarkt hoor je dan: “Ik betaal mijn boodschappen over 60 dagen!” Of bij de entree van een attractiepark: “In december betaal ik mijn entreekaartje.”

Betalingsregelingen
Betalingsregelingen zijn er om er voor te zorgen dat bedrijven niet in financiële problemen komen, echter door de absurd aantal betalingsdagen die bedrijven hanteren, komen kleine ondernemers juist vaak in de problemen. Kun je als bedrijf zomaar bepalen na hoeveel dagen je betaald?

starters.stoppen.na.jaar[1]
Weet jij nog welke rekeningen er open staan?
Hoe zit het echt
Nee. Ik heb de site van de Rijksoverheid bezocht en daar staat het volgende beschreven:

Wettelijke betalingstermijnen
De betalingstermijnen bij overeenkomsten tussen bedrijven en bij overeenkomsten tussen bedrijven en overheden zijn wettelijk vastgelegd.

Business-to-business (B2B)
• Als u contractueel niets regelt, moet de factuur worden betaald uiterlijk 30 dagen na de dag van ontvangst van de factuur.
• In de overeenkomst mag een langere betaaltermijn van maximaal 60 dagen worden afgesproken.
• Een betalingstermijn van langer dan 60 dagen is alleen toegestaan als aangetoond kan worden dat dit voor geen van beide partijen nadelig is.

Niet zomaar dagen bepalen
Zoals in de onderste regel is te lezen, is een 60 dagen termijn alleen toegestaan als het niet nadelig is voor beide partijen. Ook moet het van te voren worden vastgelegd als je een ander aantal dagen wilt gebruiken dan de 30 dagen termijn.

Tot volgende week!
Is dat weer opgehelderd. Zie ik daar een klein zonnestraaltje verschijnen? Ik ben benieuwd wat jij van de regelingen vindt en hoeveel dagen jouw bedrijf hanteert. Laat een reactie hieronder of op twitter achter. Voor nu – een heel fijn weekend!

Ruby KramerPanterKist

5 reacties

  1. Wees blij dat je niet in Spanje zit.Hier vinden ze, met name de overheid, het normaal om een betalingstermijn van 360 dagen te hanteren.Zo bang zijn ze om hun klanten te verliezen.Resultaat is dat bedrijven bij bosjes omvallen.

    1. Beste Piet Kriek, bedankt voor je reactie! In verhouding valt 60 dagen dan mee. Ik ben blij dat we in Nederland goede wettelijke bepalingen hebben. Is er in Spanje geen vastgesteld aantal dagen? Succes daar met het ondernemen!

  2. Ja dat is van het zotte iedereen wacht op iedereen met betalen. Ik denk wel dat daarom internet zo goed werkt je ontvangt iets en heb vervolgens 30 dagen te tijd .Bij Bol.com was dat ook eerst maar die hebben het terug gebracht tot 14 dagen dan betalen. Daar hoef je idd niet bij de supermarkt mee aan te komen boter bij de vis

  3. Reactie via PanterKist Facebookpagina: Daar ging het bij mijn werkgever ook op stuk. Vooral als teveel klanten de 60 dg aanhielden en het bedrijf zelf wel alles binnen 30 dg moest betalen. Was wel een management iets hoor. Maar kleine ondernemers kunnen vaak ook niet veel meer dan wachten op de incasso’s etc. Gevolg was, lege kas, geen geld meer voor salarissen enzovoorts enzovoorts… tm faillsement. Dus als ondernemer inderdaad goed opletten, welke betaaltermijn houd je aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *