Reputatie van educatieve attracties sterk gestegen

Uit 2-jaarlijks merkonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder dagattracties blijkt dat de reputatie van educatieve uitjes de afgelopen periode sterk is gestegen. Snelste groeier is Corpus; de educatieve ‘reis door de mens’. Ook de reputatie van science center NEMO en Deltapark Neeltje Jans steeg met tientallen procenten. De grote dalers zijn GaiaZoo in Kerkrade, Koningin Juliana Toren in Apeldoorn en avonturenpark Hellendoorn. De reputatie van deze uitstapjes liep in afgelopen twee jaar, volgens dit onderzoek, een flinke deuk op.

Corpus Experience in Oegstgeest

Met name de score van Gaia Zoo is opmerkelijk, aangezien zij afgelopen donderdag nog werden uitgeroepen tot beste dierentuin van Nederland. (Zoo Awards)

Leerzaamste attractie
Het Anne Frank Huis wordt gezien als de leerzaamste bestemming voor een dagje uit. De Zeehondencrèche van Lenie ’t Hartstaat in deze lijst op de tweede plaats. Het werk van Lenie ’t Hart vindt men zeer sympathiek en het bezoek nuttig voor kinderen. Alle aandacht op televisie blijkt ook goed mee te werken aan de sterke positie van de zeehondenopvang.

Top-10 van leerzame dagattracties met de sterkste reputatie

  1. Anne Frank Huis
  2. Zeehondencrèche Lenie ’t Hart
  3. Rijksmuseum Amsterdam
  4. Het Spoorwegmuseum
  5. Deltapark Neeltje Jans
  6. Aviodrome
  7. Omniversum
  8. Autotron Rosmalen
  9. Archeon
  10. SEA LIFE

Efteling meest gewaardeerd
Op vrijwel alle fronten scoort de Efteling het best van alle dagattracties. Het pretpark is onder alle bevolkingsgroepen het bekendst en meest gewaardeerd. Daarnaast voelen mensen zich er ook het sterkst mee verbonden. ‘Dat de Efteling al jarenlang de meeste bezoekers trekt, is dan ook niet verwonderlijk’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Het is de nationale trots dankzij de lange historie, de continue vernieuwing en het duidelijke onderscheid ten opzichte van andere uitstapjes. De Efteling heeft daarnaast een enorm sympathiek, opgewekt en creatief imago.’

Top-10 van ontspannende dagattracties met de sterkste reputatie

  1. Efteling
  2. Dolfinarium
  3. Madurodam
  4. Apenheul
  5. Artis
  6. Burgers’ Zoo
  7. Diergaarde Blijdorp
  8. Safaripark Beekse Bergen
  9. Dierenpark Emmen
  10. Ouwehands Dierenpark Rhenen

Hoge groeiverwachting bij het Rijksmuseum
Voor de komende jaren verwacht de bevolking vooral bij het Rijksmuseum een enorme groei. Veel Nederlanders kijken kennelijk uit naar de heropening van het totale gebouw in 2013. Ook bij het recent vernieuwde Madurodam verwacht men een flinke bezoekerstoename.

Openluchtmuseum is het aantrekkelijkst geprijsd
Voor veel mensen vormt de entreeprijs een barrière om dagattracties te bezoeken. Het Openluchtmuseum in Arnhem vormt hierop een uitzondering en biedt volgens de bevolking de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ook de prijzen van het Dolfinarium en van Madurodam worden als bescheiden ervaren.

Onderzoek onder 1250 respondenten
Voor het onderzoek zijn 1250 respondenten in twee fases ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van alle dagattracties onderzocht. Daarna is voor de 50 bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht, merkpersoonlijkheid en merkprestatie. Met het onderzoek is de reputatie van alle leerzame en ontspannende dagattracties gemeten.

2 reacties

  1. De grote dalers zijn GaiaZoo in Kerkrade, Koningin Juliana Toren in Apeldoorn en avonturenpark Hellendoorn. De reputatie van deze uitstapjes liep in afgelopen twee jaar een flinke deuk op.

    Waarom dan?

  2. Ik heb het idee dat GaiaZoo het een van de betere park is van Nederland, ik ben er zelf geweest en inderdaad echt een prachtige park!

    Beerta heeft gewoon de gegevens van online onderzoeken van andere mensen gepikt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *