Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Met name rondom de herfstvakantie lanceerden diverse natuurorganisaties een campagne gericht op de jongere doelgroep. OERRR van Natuurmonumenten maakte een superstart en passeerde inmiddels de grens van 60.000 aanmeldingen. Alle organisaties richten zich op hetzelfde doel; Kinderen in contact brengen met de natuur. Het is dan wel opvallend hoe weinig de diverse programma’s onderling samenwerken.
Een overzicht van enkele grote programma’s:
OERRR – Natuurmonumenten (> 60.000)
Natuurmonumenten pakt uit met een compleet nieuwe kinderclub; OERRR. Het programma werd tijdens de herfstvakantie gelanceerd en maakte op 9 november jl. bekend dat inmiddels 60.000 kinderen zich hebben aangemeld. Het programma is volgens een woordvoerder nog volop in ontwikkeling. Op dit moment is binnen OERRR bijvoorbeeld (nog) geen samenwerking met andere partijen, zoals bijvoorbeeld vaste sponsor Landal Greenparks. Maar daar kan in de toekomst verandering in komen.
Natuurmonumenten kan de opsteker goed gebruiken. Al sinds 2000 loopt het aantal leden van deze natuurorganisatie terug.
http://oer.natuurmonumenten.nl
Diverse natuurprogramma’s – Staatsbosbeheer, en o.a. Jantje Beton en NISB
Staatsbosbeheer zet zwaar in op de ontwikkeling van speelbossen en vrijspelen locaties. In 2011 heeft Staatsbosbeheer 325.000 kinderen ontvangen voor jeugdprogramma’s en in de speelbossen. Het aantal speelbossen gaat de komende tijd flink toenemen; van 20 in 2011, naar 34 in 2014. Ook het aantal vrijspelen locaties groeit; van 6 plekken in 2011 naar 60 in 2014. Het merendeel van de activiteiten van Staatsbosbeheer is gericht op de leeftijdsgroep van 4 – 12 jaar. Voor middelbare scholieren zijn er kleinere programma’s, en er wordt steeds vaker samengewerkt met kinderopvang , zoals de Natuurbus van skon kinderopvang.
Daarnaast lopen er diverse programma’s:
Natuursprong
Jantje Beton, Staatsbosbeheer, het Nederlandse Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) werken samen in Natuursprong (1667 deelnemers in 2010) Dit is een beweegprogramma voor kinderen van 4-12 jaar. Kinderen maken spelenderwijs kennis met de natuur door een anderhalf uur durend beweegprogramma. De basis is spelactiviteitenmap ‘Spelen tot je groen ziet’. De map bevat verschillende spelletjes die uitdagen tot veel bewegen, samenwerken en kennismaken met de natuur. Vies worden mag!
www.natuursprong.nl
Andere programma’s van Staatsbosbeheer zijn:
- Natuurwijs; een onderwijsprogramma waar in 2010 3500 kinderen aan deelnamen. www.natuurwijs.nl
- Woordvoerders van de natuur; 1500 kinderen bereiden natuurpresentaties voor, i.s.m. IVN.
Green Kids – Landschapsbeheer en de 12 Landschappen
RTL Telekids lanceerde in april 2012, in samenwerking met Landschapsbeheer Nederland en De 12 Landschappen ‘Green-Kids’, een uniek crossmediaal platform voor kinderen. Green-Kids is een initiatief van ‘groenexpert’ Lodewijk Hoekstra (Eigen Huis en Tuin). Hij laat aan de kinderen zien hoe spannend en leuk het buiten is.
De Praxis maakt het concept compleet met de speciale Green-Kids producten waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen, zoals een doe-het-zelf nestkastje, een bloemenpers en kweeksets voor groenten en fruit.
Op Hyves heeft Green Kids op dit moment 197 volgers.
www.green-kids.nl
WNF Rangerclub – Wereld Natuur Fonds (130.000 jeugdleden)
Het Wereld Natuur Fonds heeft 3 kids- en jongerenclubs:
- – WNF-Bamboeclub (3 – 6 jaar)
- – WNF-Rangerclub (6 – 12 jaar)
- – WNF-LifeGuard (12 – 18 jaar)
* Vrijwilligers van het Wereld Natuur Fonds organiseren lokale activiteiten in het hele land. Meer informatie hierover: http://vrijwilligers.wnf.nl/nl/wnf_in_de_regio/activiteiten_in_het_land/index.cfm
Deelname-aantal verschilt per activiteit. En daar waar mogelijk werkt het WNF hierin samen met andere organisaties (IVN, Staatsbosbeheer, etc.).
* Naast de hier boven genoemde activiteiten organiseert het Wereld Natuur Fonds o.a. de volgende landelijke activiteiten voor haar jeugdleden:
- – Een jaarlijkse Vriendjesdag voor de WNF-Bamboeclub-leden (in september 2012 was dit in DierenPark Amersfoort)
- – Een groot aftrapevenement voorafgaand aan de WNF-Rangeractie van de WNF-Rangerclub (in maart 2012 was dit in Ouwehands Dierenpark)
Scharrelkids – IVN
De aanpak van Scharrelkids van het IVN lijkt wat vrijblijvender. Er is een website en een papieren gidsje beschikbaar om kinderen te motiveren om de natuur in te trekken. Een andere centrale activiteit zijn de Scharrelkids cursussen, die met enige regelmaat in het land worden gegeven.
Voor updates van Scharrelkids wordt verwezen naar Twitter, waar zo’n 1300 mensen het project volgen.
www.scharrelkids.nl
2 reacties
de omgekeerde wereld…. natuurorganisaties zouden op kindleden jagen.
Ik weet niet hoe dat elders zit, maar in Rotterdam is elke organisatie die kinderen stimuleert om buiten te spelen van harte welkom! In een tijd waar de bestaande natuur en milieu organisaties onder druk van de bezuinigingen staan worden kinderen de dupe. In een gebied waar de ‘echte’ natuur vaak ver rijden en voor de armere gezinnen slecht bereikbaar is, is een inspiratietraject zoals OERRR geen overbodige luxe, een scharrelcursus voor grootouders zoals het IVN heeft doet alleen maar goeds. Dat er daarbij ook nog organisaties zijn die natuurspeelplekken en groene schoolpleinen aanleggen: chapeau!
Wat het artikel niet meldt is hoe belangrijk het is om buiten te spelen: voor je motorische ontwikkeling, voor je ogen, voor je zintuigen, om niet te dik te worden, – noem maar op.
Hoe belangrijk ook om jezelf als mens niet alleen als stedeling te leren definiëren maar het besef te blijven ontwikkelen dat er volstrekt andere dimensie direct naast je bestaan: zoals een regenworm, waarvan nog steeds niemand begrijpt waarom hij boven de grond komt als je klopt.
Feitelijk zijn er veel meer buiten speelgelegenheden voor kinderen nodig.
En niet alleen voor kinderen!
Beste Gudrun, Fijn dat je zo reageert, want dat was ook onze eerste reactie. Natuurlijk verlang je soms wel eens wat meer naar samenwerking…Maar ook wij vinden dat iedere bijdrage van welke organisatie dan ook, helpt kinderen om vaker de natuur te beleven. In het groot, maar soms ook heel in het klein. Landschap Overijssel legt voor dit doel natuurspeelplaatsen aan, levert een bijdrage aan de aanleg van groene schoolpleinen, gaat met schoolkinderen de hei op om te zagen http://www.landschapoverijssel.nl/basisonderwijs, en doet mee met GreenKids van RTL. Meer tips zien we graag tegemoet.