Buitenzwembaden moeten en kunnen beter

Buitenzwembaden hebben het zwaar. Niet alleen ondervinden ze veel concurrentie van strandbaden, stadsstranden etc. Ook is de bezetting erg afhankelijk van mooi weer, en daaraan ontbreekt het in Nederland –ook in de afgelopen zomer- nog wel eens. Dit maakt een meer stabiele exploitatie noodzakelijk, zeker ook voor gemeentelijke zwembaden die op dit moment geraakt worden door de bezuinigingen op subsidies. In de visie van ZKA Consultants & Planners moet èn kan het beter, met een juiste mix van weersomstandigheden en activiteiten.

dagen boven de 25 graden (Weeronline.nl)

Wisselvallig weer
Weeronline.nl maakte een overzicht van het aantal dagen per jaar met temperaturen boven de 25 graden; het ultieme zwemweer waarop Nederlanders in grote getale naar het zwemwater trekken. Het is duidelijk dat de fluctuatie per jaar enorm is. Beslissingen zouden dan ook op de langere termijn moeten worden gemaakt en niet op basis van een goed of slecht jaar. Het overzicht maakt ook duidelijk dat de basis voor buitenzwembaden in ons klimaat bijzonder onzeker is.

Gebruiksdagen verhogen
De vraag is nu: ‘hoe kunnen we een sterk weersafhankelijke attractie een meer solide basis geven?’ In tegenstelling tot overdekte zwemparadijzen, zijn buitenzwembaden relatief kapitaalextensief. Bij mooi weer is de kapitaalproductiviteit van buitenzwembaden zelfs erg goed: lage kosten, hoge opbrengsten. De opgave waar buitenzwembaden nu voor staan is volgens ons daarom het verhogen van het aantal gebruiksdagen, zonder dat er veel kapitaal voor nodig is. En dat kan!

Buitenzwembaden lenen zich vaak uitstekend voor het toevoegen van andere activiteiten. Het moet dan gaan om relatief geringe investeringen, die bij voorkeur het hele jaar door aantrekkelijk zijn. Als de buitenruimte geschikt wordt gemaakt voor familierecreatie (speeltuin, kleine dierentuin, verkeersparkje, pannenkoekenrestaurant etc.) wordt de locatie aantrekkelijk voor vele vrije dagen in het hele jaar. Je zou zelfs kunnen denken aan jaarabonnementen voor het hele gezin.

Spraypark

Waterspel
Water blijft een grote trekpleister voor een recreatiebedrijf. Er komen dan ook steeds meer waterspeelparken. Een van de aanbieders is Watergames and more, die het ‘Spraypark’ op de markt brengen. Odmar van den Berg over zo’n Spraypark: “Steeds meer zwembaden kiezen er voor om een waterspeelplaats aan te leggen. We hanteren voor deze speelplekken een temperatuur vanaf 20 graden. Dat is ook de temperatuur waarbij kinderen met waterpistolen en ballonen op straat beginnen te spelen. Dat is een stuk lager dan het ideale zwemweer, waardoor een spraypark het aantal gebruiksdagen per jaar aanzienlijk vergroot.”

Overkapping

Overkapping
Een oplossing die ook steeds vaker wordt gekozen is het aanbrengen van een tijdelijke overkapping. Hiermee maak je van een buitenzwembad een binnenzwembad. Er kan worden gekozen voor een overkapping in het hele koude seizoen of een flexibele overkapping (b.v. verrijdbaar), die kan worden gesloten bij slecht weer. In de afbeelding is de oplossing te zien die gekozen is bij Landal LAnd van Bartje.

Jaarrond exploitatie
Bij jaarrondexploitatie kan (een groter deel van) het personeel in dienst blijven en kan de arbeidsproductiviteit omhoog. Omdat het om merendeels openluchtvoorzieningen gaat, kan het investeringsniveau beperkt blijven. Algemene voorzieningen, zoals parking, kassa, kantoor, ligweide, terras etc. zijn er al en vragen geen extra middelen. De bezettingsgraad (en het aantal bezoekers) kan verveelvoudigen, het bezoek is immers bij elk redelijk weer aantrekkelijk (ook voor ouders en grootouders!). Door het familiekarakter kunnen de bestedingen per dag licht stijgen en hiermee ook de economische en maatschappelijke betekenis.

De terugverdientijd van de additionele investeringen in het buitenbad schatten wij in als heel kort (5-7 jaar). In ieder geval heel wat gunstiger dan de ontwikkeling van grote complexen met alle gevolgen van dien voor rente, onderhoud, energie etc.

Facts & Figures
• Nederland telt ruim 600 buitenbaden en combibaden (incl. campings, hotels, etc.);
• Aantal baden afgelopen tien jaar stabiel
• Voor 100 zwembaden in Nederland dreigt nu sluiting, waaronder veel buitenbaden
• Per jaar trekken buitenbaden circa 21 miljoen bezoeken
• Gemiddelde entreeprijs van openbare zwembaden is 4 euro per persoon

Met dank aan:
ZKA leisure
www.zka.nl
Weeronline
www.weeronline.nl
Watergames and more
www.Watergamesandmore.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *