Afschaffing 6% btw-tarief bedreiging mkb-sector

Nederland wordt voorbereid op belastinghervorming door slogans als ‘Nederland verdient lastenverlichting’, ‘Belasting op arbeid moet omlaag’ en ‘100.000 extra banen erbij’. Mooie woorden waar niemand op tegen kan zijn. Laura van Geest van het Centraal Planbureau en Klaas Knot van de Nederlandsche Bank hebben de afgelopen weken alvast aangegeven hoe zij het belastingstelsel zouden hervormen: het lage btw-tarief van 6% moet afgeschaft worden.

peeze-koffieHet is de logica van het politieke toneel: wij regelen dat u minder belasting gaat betalen en tegelijkertijd maken we uw aankopen duurder. Lastenverschuiving wordt verkocht als lastenverlichting. Daarbij wordt genegeerd dat complete sectoren met het afschaffen van het lage btw-tarief geruïneerd worden.

Antigastvrijheidsbelasting
Dat geldt zeker voor de gastvrijheidssector waarin bedrijven als campings, vakantieparken, zwembaden, attractieparken, sauna’s, theaters, jachthavens en horeca een btw-verhoging zullen moeten vertalen in prijsverhogingen. Deze antigastvrijheidsbelasting zal leiden tot minder gasten en minder inkomsten. Uit een recent rapport van Gastvrij Nederland blijkt dat het afschaffen van het lage btw-tarief 55.000 banen in deze sector zal kosten.

Bezuinigen op banen van kwetsbaren
Van Geest en Knot hebben het over productgroepen die ze uit het lage btw-tarief willen halen. Ik heb het over familiebedrijven, kleine ondernemers en grote werkgevers die onder druk worden gezet om te bezuinigen op banen van juist de kwetsbaren in de samenleving; de ouderen, jongeren en laagopgeleiden. Dat zijn 55.000 banen die niet zomaar gecreëerd worden door te sleutelen aan het belastingstelsel. En dan moet het kabinet nog 100.000 extra banen creëren?

Ondoordachte prijsverhogingen
Bovendien lijken deze economen te vergeten dat onze buurlanden nog wel lage btw-tarieven hanteren. De tankstations in de grensgebieden voelen nog dagelijks wat de dramatische financiële gevolgen kunnen zijn van ondoordachte prijsverhogingen.

De boodschap van de gastvrijheidssector aan de politiek is een glasheldere: Maak je belofte waar en kom met echte lastenverlichting, niet met een antigastvrijheidsbelasting in schaapskleren.

Bron: Opiniestuk Adri van der Weyde, voorzitter van Recron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *