Driekwart van de Nederlanders gebruikt zijn vakantiegeld dit jaar daadwerkelijk voor de vakantie. Bijna de helft heeft die echter nog niet geboekt. Dat kan te maken hebben met stijgende prijzen, die honderden euro’s hoger liggen dan vorig jaar. Ook de angst voor de chaos op vliegvelden speelt een rol.
Dat blijkt uit een poll van review- en boekingssite Zoover, die Nederlanders vroeg naar de besteding van hun vakantiegeld. Bijna 75 procent zegt dit te gebruiken voor de vakantie, ruim 8 procent voor iets anders en 17 procent weet het nog niet. De verwachting dat veel mensen het geld dit jaar gebruiken om rekeningen of schulden te betalen, komt dus niet uit.
Op de vraag of ze die vakantie voor dit jaar al geboekt hebben, blijken pas vier op tien mensen dat te hebben gedaan. Ruim 47 procent van de respondenten zegt dat ze nog moeten boeken.
Zoover wijt die terughoudendheid aan de angst voor chaos op Schiphol en andere vliegvelden. Bijvoorbeeld door de dreigende staking van de Franse luchtverkeersleiders en het schrappen van vluchten door Transavia. In de meivakantie kozen voor het eerst meer Nederlanders voor een vertrek vanaf Düsseldorf dan vanaf Schiphol, bleek uit data van Zoover. Ook de prijsstijgingen spelen een rol. ,,Mensen geven het vakantiegeld weer uit waarvoor het bedoeld is, maar lijken wat huiverig om de vakantie te boeken”, zegt Sterre Hoek van Zoover. ,,Ze boeken later om meer zekerheid te hebben. We hadden verwacht een piek te zien nadat mensen hun vakantiegeld hadden gekregen, maar die bleef uit. We verwachten nu een piek in last minute boekingen, omdat mensen wachten op die goede deal.”
De afgelopen meivakantie zag Zoover al de eerste tekenen van die huiverigheid. Nederlanders gingen gemiddeld een dag korter op vakantie en boekten 10 procent minder all-inclusive reizen, die wat duurder zijn. Er werden meer reizen met logies en ontbijt en halfpension geboekt.
De grote winnaar was, net als vorig jaar, Turkije. Van de Nederlandse vakantiegangers in mei koos 36 procent voor dat land, gevolgd door Spanje (31 procent) en Griekenland (24 procent), blijkt uit de data van Zoover.
De gemiddelde reissom was deze meivakantie 12 procent hoger dan vorig jaar. Betaalden Nederlanders vorig jaar gemiddeld 1973 euro voor een vakantie in deze periode, dit jaar was dat gestegen naar 2216 euro. Een stijging van bijna 250 euro. In de periode januari tot medio april betaalden Nederlanders gemiddeld 2206 euro voor hun reis. Vorig jaar was dat 1948 euro.
Bron: www.zoover.nl