ZooParc Overloon bouwt groots nieuw expeditiegebied over Tropisch Afrika 

De bouw van Ngyuwe, het nieuwe expeditiegebied van ZooParc Overloon, is gestart. Dit is het grootste bouwproject in de geschiedenis van het park, dat in 2025 bovendien het 25-jarig jubileum viert. Ngyuwe neemt bezoekers mee naar het hart van Tropisch Afrika, waar onder andere Ivoorkust en Congo onder vallen, en laat hen zowel de schoonheid als de bedreigingen zien.  

Naar verwachting kunnen bezoekers vanaf de zomer van 2025 in ZooParc op ontdekkingsreis gaan in Ngyuwe. Het expeditiegebied wordt twee hectare groot en komt op de locatie rondom het verblijf waar tot voor kort de kamelen zaten. De dieren die hier nu nog verblijven, krijgen een plekje elders in het park.

General manager Roel Huibers: “We willen bezoekers laten kennismaken met de schoonheid van Tropisch Afrika. Tegelijkertijd maken we ze bewust van de uitdagingen die hier spelen. Deze regio kenmerkt zich door dichtbegroeide regenwouden en een slechte infrastructuur. Het gebied is hierdoor moeilijk toegankelijk en heeft te maken met diverse bedreigingen, zoals stroperij.”

Kwetsbare diersoorten

Steven van den Heuvel, hoofd dierenverzorging en curator, legt uit waarom specifiek voor dit thema is gekozen. “In Tropisch Afrika leven veel bedreigde diersoorten. Bovendien hebben de dieren door de groeiende bevolking een steeds kleiner leefgebied. Als moderne dierentuin en lid van de Europese vereniging voor dierentuinen vinden wij het belangrijk om een reservepopulatie te hebben van kwetsbare diersoorten. Daarom worden de meeste diersoorten die in dit nieuwe gebied komen ook beheerd binnen een managementprogramma van EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Met de keuze voor dit themagebied en de diersoorten willen we een actieve bijdrage leveren aan de bescherming van deze dieren.”

Nieuwe bewoners  

In totaal komen er zeventien diersoorten in Ngyuwe, waaronder vier die nu al in het park te zien zijn. Het gaat om penseelzwijnen, hamerkoppen, brazzameerkatten en dwergnijlpaarden. Voor laatstgenoemde diersoort werkt ZooParc samen met IBREAM, een organisatie die bijdraagt aan het behoud van bedreigde Afrikaanse dieren. Via Stichting Wildlife doneert de dierentuin namelijk geld aan een onderzoeksproject naar dwergnijlpaarden in Ivoorkust. Het doel hiervan is bescherming van deze diersoort en het leefgebied.

De overige diersoorten onthult ZooParc in de loop van de bouwperiode via social media en in het park zelf door middel van een onthullingsbord. De dieren gaan met meerdere soorten samenleven in verschillende ruime verblijven.

Leren over natuurbehoud

Bezoekers gaan zelf op onderzoek uit in Ngyuwe. Er komt onder meer een dorpje waar zij leren over het thema bushmeat, oftewel de illegale handel in vlees van wilde dieren. Van den Heuvel: “Ook willen we kinderen en volwassenen tips geven over hoe zij zelf kunnen bijdragen aan natuurbehoud. Dat doen we op verschillende manieren.” Bezoekers hebben bovendien de mogelijkheid om een aantal dieren overdekt te bezoeken in hun binnenverblijven.

Huibers kijkt uit naar de komst van Ngyuwe. “We kunnen geen betere manier bedenken om ons 25-jarig jubileum te vieren dan met de opening van dit fantastische nieuwe gebied.” Tijdens de bouwperiode kan de route in het park soms gewijzigd worden, wel streeft ZooParc ernaar dat alle dieren zoveel mogelijk zichtbaar blijven. 

Meer informatie: www.zooparc.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *