Musea zoeken steeds vaker naar mogelijkheden om hun publiek actief te betrekken bij de collectie. In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem staan al vele jaren ambachten centraal. De werkplaats is een mooie en bijna vanzelfsprekende toevoeging aan het geheel.
Al meer dan honderd jaar zet het Openluchtmuseum zich in om de waarde van ambachten aan het publiek te tonen. In het museum zijn dagelijks onder meer molenaars, smeden, touwslagers, spinsters en wevers actief.
In de Ambachtenwerkplaats zet het museum ambachtelijke vaardigheden centraal. Jong & oud kan zelf aan de slag met grove en fijne technieken, onder begeleiding van een ambachtencoach. Er zijn twee verschillende werkplaatsen, in de eerste ruimte kan de bezoeker werken met onder meer Staphorster stipwerk, zeefdrukken, stippen en borduren. In de tweede ruimte wordt gewerkt met hout. Afhankelijk van de beschikbare tijd en het aanwezige talent kan worden gewerkt aan bijvoorbeeld houtsnijwerk, het maken van een krukje, een kaarsenstandaard of een servettenhouder.
Nieuwe rol voor ambachten nu, en in de toekomst
In de Ambachtenwerkplaats is ook een expositie te zien, met films waar hedendaagse makers, te weten Edgar Boudens, Annemieke Koster, Esmé Hofman en Frank Jol, vertellen over hun ambacht en de relevantie en waarde van ambachten voor de samenleving van nu. Ambachten hebben de toekomst. Ambachtelijke werkplaatsen zijn broedplaatsen voor vernieuwing. Vaardige makers experimenteren met nieuwe technologie en verrijken hun gereedschapskist met digitale technieken. Ambachtsmensen zijn meesters in probleemoplossend denken en waardevol om te betrekken bij actuele uitdagingen rondom duurzaamheid en identiteit.
Meer informatie: www.openluchtmuseum.nl/ambachtenwerkplaats