WHO roept op om reisrestricties af te bouwen

“Travel restrictions don’t work”; tot die conclusie komt de World Health Organisation (WHO) van de Verenigde Naties (VN). De oproep om versneld reisrestricties af te bouwen wordt van harte ondersteund door zusterorganisatie UNWTO (World Travel Organisation).

Tijdens een bijeenkomst van de WHO op 19 januari werd de aanpak van de coronacrisis besproken. De WHO noemt de reisrestricties in haar conclusie niet alleen ‘weinig effectief’, maar wijst ook op de enorme impact die de reisbeperkingen hebben op het welzijn van mensen. Met name in ontwikkelingslanden is de sociale en economische enorm.

UNWTO blij met de conclusies van de WHO

UNWTO-secretaris-generaal Zurab Pololikashvili zegt: “Als het gaat om het stoppen van de verspreiding van nieuwe virusvarianten, zijn reisbeperkingen gewoon niet effectief. Voor veel landen is toerisme de levensader van de economie. Algemene beperkingen doen daar meer kwaad dan goed, vooral op bestemmingen die afhankelijk zijn van internationale toeristen voor banen, economisch welzijn en duurzame verandering. UNWTO verwelkomt de nieuwe richtlijnen van de WHO, die de ineffectiviteit van reisbeperkingen benadrukken. We ondersteunen ook hun aanbevelingen tegen het gebruik van de vaccinatiestatus als enige voorwaarde om toeristen terug te verwelkomen, vooral wanneer de vaccinatiegraad wereldwijd zo ongelijk verdeeld blijft.”

Bron en meer informatie: www.unwto.org

Toerisme belangrijk in herstel van de wereldeconomie

Eerder deze maand werd een rapport gepubliceerd over het herstel van de wereldeconomie. Ook daarin is een belangrijke rol weggelegd voor het internationaal toerisme. Vóór de pandemie was toerisme wereldwijd de derde sector in economische omvang. Het aantal internationale toeristen daalde in 2020 met 73%, waarmee de sector op het niveau belande van 30 jaar geleden.

De publicatie beveelt aan om bij de herstart van toerisme niet alleen te kijken naar de economische impact, maar ook naar de bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken, zoals inkomensongelijkheid, behoud van cultureel erfgoed, of het stimuleren van arbeidsperspectieven voor vrouwen.

Meer informatie: Economic Recovery Report op unwto.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *