Het Wereldmuseum Berg en Dal (voorheen bekend onder de naam Afrika Museum) moet op zoek naar een nieuwe locatie. De huur van het huidige pand en buitenterrein is door de verhuurder opgezegd per 1 januari 2025. Er werd geen overeenstemming bereikt met de eigenaren van het perceel voor voortzetting van het huurcontract.
Het museum heeft besloten om al per 27 november 2023 de deuren te sluiten en de boedel in te pakken. Met tegenzin, zo valt op de website te lezen: “We betreuren dat we deze mooie locatie moeten verlaten. Het Wereldmuseum wil relevante tentoonstellingen en programma’s in deze regio blijven presenteren en blijft graag buiten de Randstad vertegenwoordigd. Daarvoor onderzoeken we de mogelijkheden in de omgeving en zijn we met diverse partijen in gesprek.”
Aan de beëindiging van het huurcontract gaat een langere discussie vooraf, met de eigenaren van de locatie: De witte paters. Zij hebben in de jaren 50 het museum opgestart met als basis: Gebruiksvoorwerpen, kunst en cultuurstukken die zij tijdens hun missiewerk in Afrika verzamelden. Meer over de conflict op: Katholiek Nieuwsblad
Het Wereldmuseum heeft in Nederland drie vestigingen: Tropenmuseum (Amsterdam), Museum Volkenkunde (Leiden) en het Afrika Museum (Berg en Dal). Ook is er een samenwerkingsverband met het Wereldmuseum in Rotterdam. De hoop op een doorstart van het Wereldmuseum Berg en Dal op een andere locatie is nog niet helemaal vervlogen. Men is op zoek naar een museumgebouw voor het tentoonstellen van de huidige collectie in dezelfde regio. Vóór de coronacrisis, in 2018, ontving het museum nog 70.000 bezoekers. Het Afrika Museum kende ook een groot buitengedeelte, maar voortzetting van dat gedeelte is ‘optioneel’.
Meer informatie: https://bergendal.wereldmuseum.nl
2 reacties
jammer dat ze in dezelfde regio willen blijven. hoe mooi zou het zijn als het gecombineerd wordt met Safaripark Beekse Bergen.
De eigenaar heeft de huur van het Afrika Museum door het NMvW opgezegd per 1 januari 2025. Niet per 1 januari 2026.
Het NMvW is van plan om een doorstart te maken in Nijmegen. Met een soort platform met expositieruimte, het WeredlLab. Een woordvoerder van het NMvW zegt expliciet dat dit geen museum wordt. Dus het is dubieus dat men op zoek is naar een museumgebouw als er geen museum in wordt gevestigd.
Het is ook dubieus of het NMvW in een mogelijke locatie in Nijmegen de collectie van het Afrika Museum zal tonen. Ten eerste loopt er een rechtszaak over de eigendom van de collectie en ten tweede zal het NMvW naar eigen zeggen geen museum in Nijmegen vestigen.
Ook de melding over de echte bezoekcijfers is onjuist. Dat zit meer in de buurt van de 50.000 – 55.000 dan 70.000. Het streven dat de directeur van het NMvW in 2014 uitsprak was een bezoekcijfer van 100.000. Dat is nooit gehaald.
Ook is het onjuist dat de voortzetting van het buitenmuseum ‘optioneel’ is. Daar is niets optioneel aan. Als de eigenaar het Afrika Museum in 2025 de financiële middelen heeft, dan zal het het buitenmuseum blijven tonen. Wel na een restauratie want de huidige huurder NMvW heeft het ernstig verwaarloosd.