Veel recreatiebedrijven beschikken over natuurlijk water op hun terrein. Dat wordt gebruikt als recreatieplas en draagt bij aan een aantrekklijke omgeving. In de ‘Week van ons Water’ wordt er gekeken naar de ecologische kwaliteit van het water. Via educatietrajecten kun je daar ook je gasten bij betrekken; een coronaproof buitenactiviteit
Van 1 t/m 16 mei wordt de voorjaarseditie van de Week van Ons Water 2021 georganiseerd door de Unie van Waterschappen. Dit jaar wordt de nadruk gelegd op de natuurlijke kwaliteit van (tuin)vijvers. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de website Waterdiertjes.nl. Anton Gerritsen van Waterdiertjes.nl ziet ook volop kansen om het tuinonderzoek door te vertalen naar recreatieplassen: “Een gezonde ecologische balans in het water is zelfs een belangrijke randvoorwaarde voor een recreatieplas met goed schoon water.”
Deelnemers aan een amateur-wateronderzoek kunnen ook bijdragen aan een veel breder landelijk onderzoek. Sinds 2018 bestaat Waterdiertjes.nl, een initiatief van verschillende kennisinstellingen en waterbeheerders. Iedereen kan meedoen aan wetenschappelijke onderzoek naar de waterkwaliteit door waterdiertjes te vangen en op Waterdiertjes.nl door te geven. In de Week van ons Water wordt hierop nog eens extra de nadruk gelegd.
Zelf aan de slag met een natuuractiviteit?
Een activiteit rondom waterdiertjes is eenvoudig te realiseren. Gerritsen: “In de basis zijn een schepnetje en een wit bakje voldoende om van start te gaan. Als je langs de oever onder water schept, dan komen er geheid diertjes in je schepnet. Via de app van Waterdiertjes.nl kun je dan bekijken en invoeren welke diertjes je hebt gevonden.”
Helaas beschikt de website www.weekvanonswater.nl niet over een ondersteunend educatiepakket. Gerritsen verwijst ons daarvoor door naar het IVN. Zij organiseren van 11 – 13 juni een verglijkbaar evenement; De Slootjesdagen. Zij stellen o.a. een lespakket voor scholen beschikbaar. zie: www.ivn.nl
Wil je de natuuractiviteit laten begeleiden? En heb je zelf niet voldoende natuurkennis in huis? Op het nieuwe platform Your Local Nature Guide kun je makkelijk en snel een freelance natuurgids inhuren.
Meer informatie:
Campagnewebsite: Week van ons WaterWaterdiertjestelling op www.globenederland.nlWebsite voor het landelijk onderzoek naar waterdiertjes: www.waterdiertjes.nl
Gerritsen geeft ons nog enkele praktische tips om een recreatieve natuurplas gezond te houden:
- Stop met eendjes voeren. Het brood dat in het water terecht komt zorgt voor een overdaad aan meststoffen. Dat is secht voor de ecologische balans in het water en kan o.a. voor overmatige groei van waterplaten zorgen; ook niet fijn voor zwemmers.
- Zorg voor licht aflopende randen met een variatie aan natuurlijke begroeiing. Dit soort groene randen zorgt voor een natuulijke filtering van het water. (Helofietenfilter.) Bovendien zorgt de gevarieerde begroeiing voor een prettig uitzicht voor je bezoekers.