Waddeneilanden spreken zeer duurzame toeristische ambities uit

De Nederlandse Waddeneilanden willen tegen 2030 een van de meest duurzame toeristische bestemmingen ter wereld worden. Een ambitie die enkel waargemaakt kan worden met behulp van duurzaam lokaal ondernemerschap. Toeristische en culinaire belevingen uitwerken met oog voor de natuur zit dan ook in het DNA van de eilanders.

Tuk Tuk Vlieland (foto: Simone Wittgen)

Bij de realisatie van de duurzame ambities is men al en heel eind op weg. Vele lokale ondernemers bieden al een duurzame producten met aandacht en respect voor de bijzondere natuurlijke omgeving.

Een duurzaam weekend op Texel wordt gevoed door een bezoek aan het Voedselbos. Wandel door de kleurrijke tuin, pluk je eigen vruchten en neem een kijkje in de boerderijwinkel. Foodies die vooral benieuwd zijn naar de culinaire troeven van Texel, moeten zeker even langsgaan bij Kook Atelier. Dit restaurant hanteert het ‘Served by Nature’ principe, een duurzame werkwijze waarvoor ze bekroond werden met een groene Michelinster.

Het eiland Vlieland biedt o.a. een elektrisch aangedreven Tuk Tuk voor een verrassende eilandsafari langs de mooiste plekjes van het eiland. Wie de smaken van het eiland wil proeven is welkom in de Vlielandse kaasbunker of in restaurant Gestrand met biologische gerechten en uitzicht op het Wad.

Ook Terschelling blinkt uit op vlak van duurzame gastronomie. Van een glas biologische wijn bij Pura Vida tot veganistische gerechten bij de Zandzeebar of een stukje taart, op basis van ecologisch geteelde cranberries, bij Koffie en Theehuys De Bessenschuur. In De Jut Fabriek wordt strandafval schoongemaakt en krijgt heteen nieuw leven krijgt. Bezoekers steken zelf de handen uit de mouwen en toveren het strandafval om in nieuwe producten, die nadien in verschillende winkels op Terschelling verkocht worden.

Ook op Ameland is er volop de mogelijkheid om de bijzondere natuur te ontdekken, bijvoorbeeld met de hulp van een lokale gids. Ook hier speelt de horeca in op culinaire aansluiting bij de Wadden. Bij restaurant Stranders gebruiken ze milieuvriendelijke materialen en ondersteunen ze lokale leveranciers.

Schiermonnikoog onderscheidt zich met sportieve activiteiten kiezen. Van een vogelexcursie, waarbij je meer dan 300 verschillende vogelsoorten spot, tot een spannende tocht over het wad. Onderweg ontdek je meer over het ecosysteem en ga je zelf op zoek naar weekdieren, garnalen en vissen. Ook hier aandacht voor eten en drinken in Strandpaviljoen De Marlijn; een duurzaam restaurant dat gerechten serveert op basis van lokale ingrediënten. ​ 

Bron en meer informatie: www.visitwadden.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *