Volop teleurgestelde reacties uit de recreatie- en horecasector over verlenging sluiting

Naar aanleiding van de persconferentie van 14 januari, waarin een verlenging van de sluiting van horeca en recreatie werd aangekondigd, regent het nieuws en persberichten van teleurgestelde organisaties.

Attracties nog langer dicht (ADAM Toren)

De frustratie van de gebundelde branche-organisaties in de gastvrijheidssector werd afgelopen vrijdag al verwoord door koepelorganisatie Gastvrij Nederland. Zij zijn ‘Verbijsterd over de aangekondigde versoepelingen.’

Een overzicht van reacties vanuit de diverse koepelorganisaties:

Club van Elf: Bewezen dat we veilig open kunnen

Club van Elf directeur Kees Klesman: “Leden van de club van 11 zijn natuurlijk teleurgesteld dat afgelopen week geen heropening is aangekondigd. We gaan ervan uit dat op 25 januari er wel openstelling zal zijn. Het belang van de sector voor het geestelijk welzijn van alle Nederlanders, met in het bijzonder gezinnen met kinderen is duidelijk.

Nederlandse dagattracties hebben de afgelopen twee jaar bewezen dat ze veilig open kunnen door goede handhaving van hygiëne, 1,5 m afstand en goede informatie voor het publiek. Mensen komen vooral in hun eigen bubbel en het samenzijn in de buitenlucht is van cruciaal belang nu een lockdown iedereen langere tijd heeft binnen gehouden.”

KHN: Nieuw kabinet laat horeca & cultuur in de kou staan

“Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is verbijsterd dat er binnen de ruimte die nu wordt geboden geen enkele ruimte is voor de horeca. Het is een gemiste kans; de horeca speelt als huiskamer van de samenleving een cruciale rol in het welbevinden van mensen. Een nog langere sluiting is onrechtvaardig én onnodig.”

Museumvereniging: Ronduit teleurstellend

“De boodschap tijdens de persconferentie vanavond is voor ons ronduit teleurstellend. Het gemaakte verschil tussen commerciële en culturele doorstroomlocaties is onuitlegbaar. Waarom kan de Bijenkorf wel open en musea niet? Het Museumprotocol heeft bovendien bewezen dat museumbezoek veilig en verantwoord is. Mensen hunkeren naar (veilige) ontsnapping aan de pandemie. Voor musea en vooral voor bezoekers zeggen wij: laat musea snel weer heropenen.”

Eventplatform: Snelle heropening is nu van levensbelang

“Het Eventplatform en de Alliantie van Evenementenbouwers doet een dringende oproep aan het nieuwe kabinet om de lockdown op te heffen en met een heropeningsplan te komen. “Snelle opening is nu van levensbelang. We verwachten durf en daadkracht.” (bron: www.eventbranche.nl)

NOC NSF: Sportdeelname op een historisch laag niveau

Een van de deelbranches in recreatie die wél wat meer vrijheden tegemoet kan zien is de sportbranche. Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF reageert: “Het is fijn dat ervoor gekozen is om de sport bij de eerste versoepelingen meer ruimte te geven, zowel binnen als buiten. Belangrijk ook, omdat we de afgelopen tijd de sportdeelname tot een historisch laag niveau hebben zien dalen, met alle gevolgen van dien voor de vitaliteit van onze bevolking”.

VSCD (podiumkunsten): Vertrouwen ontbreekt in heropening op redelijke termijn

De VSCD is teleurgesteld in het nieuwe kabinet. Waar de maatschappij grotendeels open gaat, houdt het kabinet theaters zonder einddatum gesloten, terwijl zoveel bewezen veiligheidsmaatregelen voor handen zijn. Deze noodgreep schept geen vertrouwen op een substantiële opening op redelijke termijn, terwijl het de maatschappij dat zo nodig heeft. Daarom komen de theaters, samen met ander culturele sectoren, met een eigen heropeningsplan.

HISWA RECRON: Blij met elke versoepeling

Ook HISWA RECRON is niet blij met de keuzes in de laatste persconferentie: “Natuurlijk kijken ook onze ondernemers uit naar meer versoepeling. De impact verschilt sterk per bedrijfssoort. We onderzoeken op dit moment nog welke invulling de overheid geeft aan diverse maatregelen, maar dat wordt nog niet vermeld op de website van de overheid. (d.d. 17-01-2022) Daarna zullen we onze achterban van het nodige advies voorzien.” Telefonische toelichting HISWA RECRON

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *