Vlaamse kust tevreden over juli-maand

De toeristische sector aan de Vlaamse Kust is tevreden over de maand juli. Doordat er in Vlaanderen intensief wordt gemonitord, zijn cijfers over bezetting (verblijfsrecreatie) en bezoek (dagrecreatie) snel beschikbaar.

De voorbije maand scheen de zon 280 uur aan de Kust, gemiddeld 9 uur per dag. “Het zomerseizoen begon uitstekend met een prachtig weekend eind juni.

Vlaamse Kust (foto: Toerisme Vlaanderen)

In juli bezochten circa drie miljoen dagtoeristen de Kust. De hotels noteren een bezetting van gemiddeld 80 procent. Ook de sectoren van de vakantiewoningen en campings kijken tevreden terug op de maand juli. De toeristische sector is optimistisch voor augustus”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

De topdagen waren woensdag 24 en donderdag 25 juli, met telkens ongeveer 150.000 dagtoeristen en een topbezetting in het verblijfstoerisme. Dit waren ook de uitzonderlijke tropische dagen aan de Kust (meer dan 30 graden Celsius), met een recordtemperatuur van 36,2 graden Celsius op het strand. De voorbije maand scheen de zon 280 uur aan de Kust, of gemiddeld 9 uur per dag. Dit is minder dan het record van vorig jaar maar bijna 10 procent meer dan het gemiddeld aantal zonuren van de laatste 10 jaar.

Sabien Lahaye-Battheu: “Bij warm zomerweer zorgt de Kust voor verkoeling. Het decor van zee en strand blijft een unieke troef. Ook met een eigentijds imago en een vernieuwd aanbod kan de Kust zich meer dan ooit onderscheiden bij een breed publiek”.

Voor de meeste hotels aan de Kust ligt de bezetting in juli rond de 80 procent met pieken op de warme dagen. Bij zomerse temperaturen vullen de laatste kamers zich vlug met last-minute reservaties. Voor augustus noteert de hotelsector al een mooie bezetting. Ook hier zal het weer opnieuw bepalend zijn voor een hoog gemiddeld bezettingscijfer.

Vanuit de sector van de vakantiewoningen komen overwegend positieve signalen. Heel wat kantoren kunnen beduidend betere verhuurresultaten voorleggen. Afhankelijk van kantoor/badplaats gaat dit van een lichte vooruitgang tot meer dan 10% meer boekingen en/of omzet in vergelijking met vorig jaar. Wat opvalt is dat de goed uitgeruste vakantiewoningen het verhoudingsgewijs uitstekend doen op vlak van bezettingsgraad. De vooruitzichten voor augustus zijn veelbelovend. Tal van kantoren geven aan dat de verhuringen nu al beter zijn in vergelijking met 2018. Tot medio augustus wordt een hoge bezettingsgraad genoteerd.

De campingfederatie RECREAD noteerde in juli mooie resultaten, zowel op toeristische kampeerplaatsen als in verhuuraccommodatie. Het voorjaar verliep eerder wisselvallig. Vooral vanaf medio juli was het bijzonder druk op de campings. Last-minute boekingen op basis van het weer zijn een belangrijke trend. De meeste overnachtingen zijn voor twee à drie nachten. De kampeersector is optimistisch over de boekingen voor augustus. Voor de periode tot 25 augustus is het beter om tijdig te reserveren.

Westtoer en de kustgemeenten raden aan om de trein en de kusttram te gebruiken om deze zomer te reizen naar en langs de Kust. Vlotte mobiliteit draagt bij tot een milieuvriendelijke ontwikkeling van een toeristische regio. Het openbaar vervoer is zeker tijdens de zomer een sterk alternatief.

Info: www.dekust.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *