Toerisme Vlaanderen investeert 1 miljoen euro in WO II-belevingsmuseum Liberation Garden

De Vlaamse Regering investeert via Toerisme Vlaanderen 1 miljoen euro in het gloednieuwe belevingscentrum Liberation Garden in Leopoldsburg. Het WO II-museum in de historische garnizoenstad moet zowel een nationaal als internationaal publiek en zowel jong als oud aantrekken.

Toerisme Vlaanderen financiert de uitbouw en transformatie van het WO II-museum Liberation Garden in Leopoldsburg en trekt hiervoor 1 miljoen euro uit. De realisatie gebeurt in samenwerking met de provincie Limburg, Interreg en de Nationale Loterij. Liberation Garden wordt het eerste Vlaamse ankerpunt van de European liberation route die de belangrijke mijlpalen uit de Tweede wereldoorlog in heel Europa met elkaar verbindt. Hiermee wordt het nieuwe belevingscentrum dé toegangspoort tot de ‘Oosthoek van WO II’ en het ideale startpunt voor bezoekers om van daaruit de (bredere) omgeving te ontdekken.

Liberation Garden opent in het najaar van 2022 en is dan ook volop in ontwikkeling nu. Naast de grondige renovatie van het Chinees paviljoen, een markant militair gebouw uit de 19e eeuw, komt er ook een nieuwbouw van twee verdiepingen die architecturaal aansluit bij het unieke oorlogserfgoed in de omgeving. 

Dicht bij de Nederlandse grens

Dat het WO II-museum in het Limburgse Leopoldsburg komt is geen toeval. De historische garnizoenstad werd tijdens de bezetting door Nazi-Duitsland als militair kamp gebruikt waar Duitse troepen opgeleid werden en tegenstanders opgesloten. Tijdens de bevrijding liep het geallieerde offensief er vast tussen de Kempische kanalen en ging Operatie Market Garden van start. Ook daarna bleef de Vlaamse oosthoek een belangrijke rol spelen in de val van Nazi-Duitsland.

Liberation Garden zal een interactief en indrukwekkend belevingsmuseum worden voor jong en oud. Bezoekers komen in contact met de geschiedenis via virtual reality, multimediale installaties en persoonlijke verhalen.

Meer informatie: www.liberationgarden.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *