Tentoonstelling over de Efteling in het Noordbrabants museum in Den Bosch

Bijna iedere Nederlander is er geweest en draagt het een warm hart toe: de Efteling. Het Noordbrabants Museum dook in de wonderlijke geschiedenis, haar schatkamers vol topstukken en de maatschappelijke impact die het park heeft.

Parkplattegrond uit 1953

Efteling: De tentoonstelling is van 4 maart tot en met 21 mei te zien in ’s-Hertogenbosch. Bezoekers ontrafelen de magie van het Brabantse park dat inmiddels – met zo’n 5 miljoen bezoekers per jaar – is uitgegroeid tot een van de meest bezochte attractieparken van Europa.

Monsieur Cannibale

Een tentoonstelling puur gericht op de Eftling is uniek. (redactie: In het Anton Pieck museum in Hattem wordt wel aandacht besteed aan de ontwerpen die Pieck maakte voor de Efteling) Nu, na het 70-jarig jubileum, maakt Het Noordbrabants Museum van de gelegenheid gebruik om eens goed uit te pakken. De omvangrijke tentoonstelling met honderden objecten gaat ver terug in de tijd en komt uit in het nu. Het begint met een terugblik vol tekeningen en verhalen over het ontstaan van het Sprookjesbos dat ooit is opgericht om het barre bestaan van arme Brabantse gezinnen op te vrolijken. Alle grote mijlpalen die het park hebben gemaakt tot wat het nu is, komen aan bod. Ook is er ruimte voor de positie van de Efteling in de veranderende samenleving. Denk daarbij aan de discussies over de in het najaar van 2021 verwijderde attractie Monsieur Cannibale. Of aan de zoektocht naar de balans tussen de voorgenomen uitbreidingsplannen en de relatie met haar omwonenden.

Topstukken

Om het wonderlijke verhaal van de Efteling te kunnen vertellen, opende het park bij hoge uitzondering haar schatkamers. De meest bijzondere objecten kwamen tevoorschijn. Vele daarvan waren al tientallen jaren alleen door enkele Efteling-ogen gezien. Zoals originele tekeningen van Anton Pieck, technische vondsten van Peter Reijnders, de eerste spiegel van Sneeuwwitje. En veel recenter: belangrijke objecten van het Spookslot die sinds de sluiting een historische waarde hebben gekregen.

Eftelingmedewerkers achter de schermen

In mini-documentaires ziet de bezoeker Eftelingmedewerkers aan het werk. Voor het eerst heeft een filmploeg van zo dichtbij een kijkje achter de schermen gekregen. Zo kijken zij over de schouders van de hoofdontwerper in zijn werkkamer. En licht een decorateur al wandelend door de bekende attractie Symbolica, de achtergrond van bijzondere ornamenten toe, die normaal gesproken alleen op afstand tijdens de rit te bewonderen zijn. 

“Tijdens de voorbereidingen van deze tentoonstelling hebben de Efteling en haar medewerkers mijn hart gestolen. Al snel werd mij duidelijk dat je niet zomaar bij de Efteling kan werken. De mensen zijn enorm gepassioneerd en dat is terug te zien tot in de kleinste details.”

Joris Westerink, conservator Het Noordbrabants Museum

Een typisch Eftelingse afsluiter

Net wanneer bezoekers een stukje dichterbij zijn gekomen in het ontrafelen van de magie, worden zij in de laatste zaal van de tentoonstelling terug de betovering ingezogen. Dan komt namelijk het verhaal op z’n Eftelings tot leven en wanen zij zich, voor een paar minuten, in de ongrijpbare Wereld vol Wonderen. 

Meer informatie: www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/bezoek/tentoonstellingen/efteling/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *