Sporten bij een vereniging wordt door consumenten vaker als ’te duur’ ervaren

Steeds meer Nederlanders stoppen met sporten bij een vereniging omdat het te duur wordt. Dat meldt het Mulier Instituut in de publicatie ‘Opzeggen en afsluiten sportlidmaatschappen’. Opvallend is dat het aantal opzeggingen bij commercieel sportaanbod (in dit geval fitness) niet vaker de prijs als reden wordt opgegeven om te stoppen. De sportsector kijkt met vrees naar de aangekondigde BTW verhoging op sport.

Vaker reden ’te duur’ opgegeven als reden om te stoppen 

Het aantal huishoudens waarin sportlidmaatschappen worden beëindigd, is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Wel wordt ‘te duur’ vaker als belangrijkste opzegreden van verenigingslidmaatschappen genoemd (bij fitness komt deze reden minder vaak voor). Dit is opvallend, omdat uit de Contributiemonitor blijkt dat de contributies van verenigingen – gecorrigeerd voor inflatie – niet zijn verhoogd.

Mensen uit huishoudens met een benedenmodaal inkomen noemen ‘te duur’ vaker als opzegreden van een lidmaatschap van een fitnessaanbieder dan mensen uit huishoudens met een bovenmodaal inkomen (41% vs. 26%). Voor de contributie van sportverenigingen geldt dat ook, maar iets minder sterk (39% vs. 31%). 

Bijna 3 op de 10 niet-sporters zouden gaan sporten als het gratis was 

Het Mulier Instituut peilde onder Nederlanders (van 16 t/m 79 jaar) of ze zouden gaan sporten als al het sportaanbod gratis was. 28 procent van de niet-sporters geeft aan dat ze dan wel zouden sporten. De andere niet-sporters geven aan andere drempels te ervaren. 

Hoger btw-tarief kan leiden tot meer opzeggingen 

Het kabinet wil het verlaagde btw-tarief voor ondernemende sportaanbieders aanpassen. Dat zou dan van 9 naar 21 procent gaan. Dat kan leiden tot meer opzeggingen, stellen de onderzoekers van het Mulier Instituut. ‘Voor een fors deel van de leden lijkt de financiële rek eruit’, aldus onderzoekers Paul Hover en Eva Heijnen.  

Gevolgen BTW verhoging 

Het hogere btw-tarief kan zo dus op termijn een negatief effect op de gezondheid van de Nederlandse bevolking hebben. Met tot gevolg dat de druk op de zorg vergroot, zo waarschuwen de onderzoekers. Teruglopende ledenaantallen zullen daarnaast grote gevolgen hebben voor de vitaliteit van sportaanbieders. 

Lees de volledige bevindingen in ‘Opzeggen en afsluiten sportlidmaatschappen‘. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *