SP organiseert op 30 augustus een actiedag: Red de camping

“De camping verdwijnt. Parken worden opgekocht door roofinvesteerders die er luxe vakantieparken van maken. Vaste recreanten met een chalet of stacaravan moeten wijken en raken hun geïnvesteerde geld kwijt. Natuur en landschap zijn de dupe van steeds luxere parken.”

Met deze pakkende inleiding kondigt de SP een campagnedag aan in het Noord-Hollandse Vogelenzang.

Wij vroegen initiatiefnemer Sandra Beckerman, kamerlid voor de SP, of de campagne alleen bedoeld is om de vaste sta-plaatsen te behouden, of dat er ook breder wordt gekeken naar betaalbare vakanties?

Beckerman: “Wij voeren deze strijd veelal samen met mensen met een vaste plek, maar het gaat nadrukkelijk ook over het bredere belang van betaalbaar recreëren. Het behouden van dit type campings en vakantieparken zorgt voor het behouden van betaalbare vakantieplekken.

Eén van de parken waar wij intensief mee samenwerken is bijvoorbeeld Leekstermeer. Zij hebben hun park terug weten te kopen van Europarcs en zorgen nu ook dat er plaats komt om betaalbaar een plek te huren. Bovendien zorgen ze dat de steiger naar het water toegankelijk is om b.v. te zwemmen. Ook dat is op veel grotere parken anders. Voor steeds meer strandjes moet ook betaald worden.”

Als we informeren naar mogelijk nieuwe locaties, dan heeft Beckerman ook wel enkele aanbevelingen: “We willen dat ruimte voor laagdrempelige recreatie een mogelijkheid blijft. Lokaal en regionaal pleiten wij hier wel zeer nadrukkelijk voor. Wij zouden het goed vinden als coöperatieve vormen van kamperen/recreëren ruimte krijgen. Campings en parken voor en door recreanten.”

Initiatiefnota

Vorig jaar diende SP-Kamerlid Sandra Beckerman de initiatiefnota ‘red de camping’ in. Daarin staan voorstellen om recreanten met een eigen chalet of stacaravan beter te beschermen net als de omgeving en de natuur. De Tweede Kamer kan hier echter pas over in debat als de minister eerst een reactie heeft gegeven.

Meer informatie over de campagnedag: https://meedoen.sp.nl/camping/25

De SP heeft zeker een punt dat het segment voor goedkopere vakanties op campings in Nederland steeds krapper wordt. De afgelopen twee decennia zijn veel campings omgebouwd naar vakantieparken. Ook hebben diverse campings het aantal jaarplaatsen ingekrompen om méér ruimte te maken voor toeristisch kamperen, waar over het algemeen meer aan verdiend wordt. Toch valt er ook in het budgetsegment een rendabele bedrijfsvoering te realiseren. Pretwerk werkt aan een whitepaper ‘Kansen voor vakantieconcepten in het budgetsegment’ die in november, tijdens de Recreatie Vakbeurs Hardenberg, wordt gepresenteerd. Suggesties voor onderwerpen binnen deze whitepaper zijn welkom (redactie@pretwerk.nl) – Door redactie Pretwerk.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *