Schimmelziektes als exceem en kalknagel blijven onder de radar in zwembaden

Ondanks het gebruik van chloor in zwembaden weten veel schimmels te overleven. Daar onder zijn ook schimmels die ziektes kunnen veroorzaken, zoals kalknagels en voetschimmels. De schimmels bevinden zich binnen het zwembad op meerdere plekken, waaronder het zwemwater zelf. Dat blijkt uit onderzoek van schimmelexpert Anne van Diepeningen van de Wageningen Universiteit.

Van Diepeningen: “Op dit moment wordt er in zwembaden, maar ook in drinkwater, bij standaard kwaliteitscontroles niet gekeken naar de aanwezigheid van schimmels. Er is nog ook nog weinig onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Op basis van ons onderzoek blijkt dat schimmels op meerdere plekken kunnen overleven; ook op plekken waar chloor wordt gebruikt. Dat kan problemen veroorzaken zoals kalknagels en voetschimmels.”

Wat zijn de eerste resultaten…
Van Diepeningen: “Allereerst een stukje achtergrond. Er zijn waarschijnlijk enige miljoenen soorten schimmels op de hele wereld. Slechts van een 500 is beschreven dat ze in staat mensen en dieren ziek te maken (variërend van één maal beschreven tot frequent). Een aantal ervan zien we regelmatig terug als veroorzakers van huidinfecties zoals zwemmerseczeem en kalknagels, maar vaak weten we niet waar ze allemaal voorkomen in onze leefomgeving. De meeste ziektes bij de mens worden trouwens veroorzaakt door virussen en bacteriën en dáár zijn dan ook de meeste bestrijdingsmiddelen en voorschriften op gericht.

De schimmels die we zagen in het zwembad kwamen voor een deel overeen met schimmels zoals je ze ook in de lucht aantreft of bijvoorbeeld in drinkwater, maar bijna de helft van de aangetroffen schimmels bleken te vallen onder de groep die variërende van een enkele keer tot regelmatig beschreven zijn als veroorzakers van infecties. Is dit verassend? Misschien niet, omdat chloor toch vooral gericht is op het afdoden van bacteriën. Mensen hebben van nature al veel schimmels bij zich op hun huid en haren en die zullen voor een deel achterblijven in een zwembad.”

Moeten we nu zwembaden aanwijzen als de schuldige van alle infecties?
Van Diepeningen: “Nou, ook mensen die nooit naar een zwembad gaan kunnen last hebben van infecties als kalknagels. Maar laten we ons er wél van bewust zijn dat ze er in kunnen zitten. Ook is het goed om te weten waar de (ziekmakende) schimmels vooral voorkomen. In ons onderzoek vonden we bijvoorbeeld helemaal geen schimmels op de vloeren in de douche; een plek waar veel mensen toch juist extra voorzichtig zijn en badslippers dragen. Regelgeving op het gebied van schimmels is er echter niet en we zullen ook moeten testen hoe gevoelig de verschillende schimmels zijn tegen mogelijke desinfectietechnieken zoals UV, Ozon, verhitten en wat dan ook als we ze zouden willen aanpakken.”

Met dank aan: Wageningen University, Anne van Diepeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *