Savills: Nederlandse hotelmarkt toont veerkracht en groei in post-pandemie periode

Als bewijs van de veerkracht en het herstel van de Nederlandse hotelmarkt laat het nieuwe ‘Beds’-rapport van Savills een opmerkelijke opleving van het toerisme zien, dat de niveaus van voor de pandemie overtreft. Het jaar 2023 kende nog een forse investeringsdip, maar ook op dat gebied ziet Savills inmiddels herstel optreden.

foto door Depositphotos.com

Het rapport, waarin trends in de Nederlandse hotelsector worden geanalyseerd, laat zien dat de Nederlandse hotelsector een robuust herstel heeft doorgemaakt, waarbij de toerismecijfers in 2022 en 2023 die van 2019 hebben overtroffen. Ondanks de aanvankelijke uitdagingen als gevolg van de pandemie, hebben overnachtingen en bezettingsgraden zich hersteld, wat aantoont dat de sector in staat is zich aan te passen en te groeien.

Gestegen kosten worden doorberekend

Amsterdam had te maken met een sterkere daling vanwege de afhankelijkheid van internationaal toerisme en zakenreizen, maar de stad is op weg naar herstel. De gemiddelde kamerprijzen (ARR) zijn na de pandemie gestegen en liggen nu boven het niveau van voor de crisis. Het rapport geeft aan dat de gestegen kosten voor lonen en energie de winstgevendheid niet hebben gehinderd, omdat de meeste kosten met succes zijn doorberekend aan de consument via stijgende kamerprijzen.

Vastgoed hotelsector ondergewaardeerd

Milieu-, sociale en bestuurlijke factoren (ESG) spelen een cruciale rol bij het vormgeven van de sector. Het rapport belicht zowel positieve als negatieve effecten en benadrukt de behoefte aan duurzaamheid. Met name de toename van staycations wordt gezien als een positieve trend, die de negatieve milieueffecten van meer vluchten compenseert.

Wendel Hulsebos, taxateur bij Savills in Nederland, ligt toe: “Een opvallende statistiek in het rapport is de spreiding tussen core hotels en ander eersteklas residentieel vastgoed sinds 2021. Deze divergentie wordt geduid door de brutoaanvangsrendementen, die een verschil van 110 basispunten laten zien in Q4 2023. Dit suggereert dat, hoewel de investeringsvolumes in hotels een tijdelijke dip kenden in 2023, de hotelmarkt al correcties heeft doorgevoerd op het gebied van prijsstelling tijdens de pandemie.

Voor investeerders in vastgoed betekent deze statistiek dat de Nederlandse hotelmarkt een uniek investeringslandschap vormt. Het verschil in rendement suggereert dat hotelvastgoed nog ondergewaardeerd wordt, en daarmee duidelijke voordelen of kansen biedt in vergelijking met andere soorten residentieel vastgoed. Het sterke herstel van de Nederlandse hotelmarkt, in combinatie met de waargenomen prijstrends, kan duiden op potentiële waarde en gunstige beleggingsomstandigheden voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren.”

Investeringen komen weer op gang

Hoewel de investeringsvolumes in hotels in 2023 een dip kenden, blijven de toekomstvooruitzichten veelbelovend. Het herstel van de Nederlandse hotelmarkt, in combinatie met dalende rentetarieven, zal naar verwachting meer institutionele interesse aantrekken in 2024. Het rapport suggereert potentiële kansen voor private equity in distressed sales en benadrukt de veerkracht van de sector, die de prijzen tijdens de pandemie heeft gecorrigeerd.

Ruben Schuuring, Associate Director Hotel Investment, verklaart: “De algemene vooruitzichten voor de Nederlandse hotelmarkt zijn optimistisch, met naar verwachting een beheerst groeitraject, voornamelijk beïnvloed door gemeentelijke regelgeving. De schaarste die ontstaat door beperkend beleid, zoals de ‘hotelstop’, heeft ook voordelen. Het biedt kansen om met proactief asset management, waaronder renovaties en duurzaamheidsinitiatieven, de waarde te verhogen.”

Meer informatie: https://insights.savills.nl/beds-special/p/1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *