In de regio Midden Gelderland vond gisteravond de apotheose plaats van de verkiezing ‘Inclusief ondernemers 2023’. De winst ging uiteindelijk naar Bakkerij Hilvers, maar de nominatie van Recreatiepark De Veerstal geeft de recreatiesector een mooi inkijkje in de mogelijkheden en kansen van inclusief ondernemerschap.
De Veerstal is een inclusieve werkgever die open staat voor diverse doelgroepen, zoals mensen met een arbeidsbeperking, en zich richt op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Ze investeren in training en hebben een positieve werkomgeving. Het personeel is langdurig en tevreden, wat opmerkelijk is in de horeca/recreatie. De Veerstal verdient erkenning voor hun echte sociale betrokkenheid en inzet voor diversiteit en inclusie.
Nicolette Verheij van De Veerstal vindt ‘inclusief ondernemen’ eigenlijk heel gewoon: “Het streven naar inclusiviteit betekent het creëren van een omgeving waarin iedereen wordt gewaardeerd, gerespecteerd en gelijk behandeld, ongeacht verschillen. Ik hoop dat het gebruik van de term ‘inclusief’ in de toekomst niet meer nodig zal zijn, omdat het raar is om te benadrukken dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft.”
Wat wil je andere ondernemers meegeven die werk willen maken van ‘inclusiviteit’ op hun bedrijf?
“De beslissing om een inclusieve werkgever te worden was eigenlijk heel eenvoudig; het vereiste simpelweg een open houding. Een kleine aanpassing omvatte het beginnen met het werken met een externe jobcoach en zorgen dat je interne jobcoach krijgt en tijd daarvoor inplannen. Desondanks blijft het werk zelf onveranderd.”
Nicolette Verheij
Kun je ook de grootste uitdaging benoemen?
“Iedereen verdient een gesprek om te bepalen of ze flexibel zijn, en dan zullen we samen op zoek gaan naar een geschikte plek. Deze plek moet aangenaam zijn voor mensen die net iets meer aandacht nodig hebben. Dit varieert van mensen met een Wajong, Oekraïense achtergrond, mensen die behoren tot een specifieke doelgroep, personen die door een burn-out tijdelijk de weg zijn kwijtgeraakt en weer graag aan de slag willen met wat extra steun en tijd, opkrabbelen na een ziekte, of zij die meer begeleiding nodig hebben of juist iets minder.
Dit krijg je alleen voor elkaar als je gehele team achter je staat. alleen doe je niets. Je moet je wel “verdiepen” in je medewerkers. En reëel zijn wat je verwacht.”
Nicolette Verheij
Er zijn ook diverse organisaties en overheden actief met dit onderwerp. Zij kunnen bedrijven ondersteunen, met o.a. jobcoaches en financiële regelingen. Voor De Veerstal waren o.a. het UWV, het Werkgevers Service Point (WSP), externe jobcoaches, en de gemeente gesprekspartners over dit onderwerp.
Nicolette wil vooral de rol van het WSP nog even benadrukken: “Wij hebben veel praktische steun gekregen van het WSP. Zij begeleiden en helpen met alles; van eerste sollicitatie gesprek, tot invullen van papieren. Waardoor je ook een stukje vergoeding kan ontvangen.”
Meer informatie: