Recreatie krijgt een plek op Utrechts landgoed De Boom (1000 ha)

Uitbreiding van natuurterreinen, ruimte voor landbouw, extra recreatiemogelijkheden en de bouw van een beperkt aantal kleine villa’s. Deze afspraken staan in het convenant Landgoed De Boom die op woensdag 23 januari wordt ondertekend. Het convenant is het resultaat van een intensief samenwerkingstraject tussen het Landgoed, provincie Utrecht, gemeente Leusden en Waterschap Vallei en Veluwe.

Recreatie
Nog meer aandacht voor recreatie is er in de vorm van uitbreiding van het wandelroutenetwerk. De historische boerderij Groot Zandbrink moet uitgroeien tot een ‘groen activiteitencentrum’ waar jong en oud kunnen kennismaken met het boerenleven. Voor zover dat voor de financiering van de groene maatregelen noodzakelijk is zullen 5 tot 10 woningen worden gerealiseerd op daarvoor geschikte plekken binnen het landgoed.

1000 ha
Landgoed De Boom is een belangrijke speler in het buitengebied van Leusden. En met ongeveer 1.000 hectare één van de grootste landgoederen in de provincie Utrecht. Het belang zit niet alleen in de omvang, maar vooral de bijzondere kwaliteiten: een prachtig authentiek cultuurlandschap van landbouwgronden, dooraderd met houtwallen en singels en afgewisseld met bos en natuur. De monumentale gebouwen en historische erven geven extra belevingswaarde.

Versterken
De overheid vindt het belangrijk om dit landgoed te behouden, de kwaliteiten ervan te versterken en voor recreanten goede mogelijkheden te bieden om ervan te genieten. Stichting de Boom streeft naast behoud van het cultuurgoed en verwezenlijking van sociale doelstellingen, ook naar een rendabele exploitatie van het landgoed. Dit biedt de beste garantie dat al het moois ook voor de toekomst behouden kan blijven.

Convenant
Om alle belangen samen te brengen wordt nu een convenant gesloten tussen provincie Utrecht, gemeente Leusden, Waterschap Vallei en Veluwe en Stichting De Boom. Het convenant legt vast hoe de overheden en de stichting samen aan de slag gaan op het landgoed.

Ecologische Hoofdstructuur
Concreet is afgesproken dat er ongeveer 55 hectare nieuwe natuur wordt aangelegd op plekken waar nu landbouwgrond ligt. Dit om de Ecologische Hoofdstructuur die dwars over Leusden loopt te versterken. Om hiervoor ruimte vrij te maken, moeten mogelijk 1 of 2 pachters worden uitgeplaatst. De bestaande natuur wordt waar nodig verbeterd en de houtwallen, lanen en boomsingels krijgen een opknapbeurt. De melkveehouderij wordt versterkt en waar mogelijk krijgen de pachters ruimte voor uitbreiding. Tegelijk wordt ingezet op het staken van de intensieve varkenshouderij.

Dit convenant biedt een uitgelezen kans om overheidsdoelen en particuliere doelen bij elkaar te brengen en uit te voeren. Projectbureau Vallei en Heuvelrug heeft een coördinerende rol.

Bron: persbericht provincie Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *