Recreatie en Toerisme verdienen Europese aandacht

Vanaf 2014 worden de Europese Structuurfondsen voor de regio’s in Europa weer geopend. Voor het Noorden van Nederland belangrijk omdat zij in aanmerking kunnen komen voor dit fonds. Het Noorden moet dan wel een Specialisation Strategy (S3) opstellen. Brussel wil namelijk alleen investeren in kansrijke sectoren, dus zullen de Noordelijke bestuurders keuzes moeten maken welke sector hiervoor in aanmerking komt.

Ter ondersteuning van het advies en in lijn met de adviesaanvraag van SNN, heeft SER Noord-Nederland de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gevraagd onderzoek te doen, gericht op het in kaart brengen van de voor Noord-Nederland meest belovende specialisaties waarbij recreatie en toerisme als één van de vier belangrijkste sectoren naar voren kwam.

Toeristische-recreatieve branche kansrijke sector in Fryslân
In het Noorden zijn maar liefst 70.000 personen werkzaam in de sector en is er sprake van een jaarlijkse omzet van meer dan 2,5 miljard euro. Daarnaast zijn veel recreatiebedrijven, ook in tijden van crisis, bereid om te innoveren en te investeren. Dat het wellicht op het eerste gezicht wat minder sexy overkomt als technologische instituten, laat onverlet dat de economische belangen en kansen enorm zijn. Dit beeld kwam eerder overeen met de visie van de directeur van het CPB, professor dr. Teulings, die tijdens de opening van het provinciehuis in Leeuwarden dit voorjaar ook sprak over grote kansen voor recreatie en toerisme in 2040 voor Fryslân.

Noord-Nederland toeristisch onderzoekshart
RECRON en HISWA benadrukken ook de mogelijkheden die het noorden krijgt om uit te groeien tot een Europees Centre of Excellence op het gebied van toeristisch onderzoek. Het European Tourism Futures Institute (ETFI) gevestigd in Leeuwarden is inmiddels door het Rijk aangemerkt als expertisecentrum op het gebied van toeristisch onderzoek en een Europese status lonkt. De toeristische branches zijn blij met deze erkenning maar nog meer met de wijze waarop onderzoeken het toeristische bedrijfsleven behulpzaam zijn.
Recentelijk is onderzocht hoe jeugd meer bij de watersport kan worden betrokken. Daarnaast loopt een onderzoek op het gebied van bevolkingskrimp waar juist toerisme een belangrijke rol kan vervullen in het overeind houden van de leefbaarheid van het landelijke gebied. Dit kan bijvoorbeeld door in toenemend mate inzetten op het delen van voorzieningen zoals zwembaden die de lokale overheden niet meer kunnen bekostigen. Toerisme is volgens HISWA en RECRON het dna van de regio en speelt een veel grotere rol dan het eerste gezicht doet vermoeden.

Jachtbouw hoogwaardig
Meer technisch gezien staat met name de Friese jachtbouw internationaal op een hoog niveau en heeft een enorm innovatief karakter. Hiermee samenhangend worden veel innovatieve projecten opgezet door HISWA, het TechnologieCentrum Noord Nederland en het Kenniscentrum Jachtbouw van de NHL. De Friese jachtbouw geeft daarmee blijk dat het innovatieve sector is die internationaal aan de weg timmert. Dit zal zwaar hebben meegewogen in het positieve eindoordeel van de SER Noord-Nederland.

Het is volgens HISWA en RECRON van belang dat de Provincie Fryslân zich ook uitspreekt over deze meerwaarde van toerisme en recreatie en niet alleen met kritiek komt op het onderzoek van de SER-Noord Nederland. Laten we vooral trots zijn op onze toeristische bedrijven en onderzoeksinstellingen! Niet in de laatste plaats omdat diverse organisaties in Groningen al hebben laten weten toerisme en recreatie rustig te willen laten vallen.

Bron: persbericht RECRON

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *