Reacties NBTC en Gastvrij Nederland op toeristisch advies aan de overheid

“…Dit rapport moet niet doorslaan in nog meer regels en lasten voor ondernemers….” is onderdeel de reactie van Gastvrij Nederland. Het NBTC ziet vooral kansen in de conclusies van het rapport en hoopt dat er snel op wordt ingespeeld met nieuw beleid en activiteit.

Zie ook: Adviesrapport over Toerisme aan overheid vooral gericht op beperken overlast

Zowel Jos Vranken, directeur van het NBTC, als Kees van Wijk, voorzitter van Gastvrij Nederland, werden voor adviesrapport ‘Waardevol Toerisme’ geraadpleegd als deskundigen.

Gastvrij Nederland; Kind niet met het badwater weggooien

Een toeristische onderneming in Breda

Gastvrij Nederland, een samenwerking van diverse belangenorganisaties in de Nederlandse gastvrijheidsindustrie reageert via voorzitter Kees van Wijk: “Een aantrekkelijke leefomgeving kan alleen worden bereikt als er voldoende kansen blijven voor economische ontwikkeling van de gastvrijheidssector”. Volgens Van Wijk geeft het Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) een waardevol advies, omdat gevraagd wordt om meer coördinatie en regie op landelijk niveau. “Dat is broodnodig. Wel moeten we er voor waken dat juist sectoren als cultuur, horeca en recreatie, die belangrijk zijn voor veel buitengebieden, er niet allerlei regels en eisen bij krijgen waardoor de economische ontwikkeling en leefbaarheid op bijvoorbeeld het platteland verder onder druk komt. We moeten het kind niet met het badwater weggooien vanwege drukte op enkele ‘hotspots’.”

De RLI doet in het advies suggesties om de groei van het toerisme in Nederland in goede banen te leiden en geeft overheden concrete handreikingen hiervoor. Centraal staan de vragen hoe de balans tussen (groei van) toerisme en leefomgeving te bewaken en welke rollen partijen daarbij spelen

Eén van de aanbevelingen van de Raad is om de Rijksoverheid een sterkere regierol te geven. Gastvrij Nederland juicht dit toe. Al vaker heeft Gastvrij Nederland aangedrongen op het aanstellen van bijvoorbeeld een Nationaal Regisseur Toerisme. “De landelijke coördinatie en aandacht vanuit het Rijk en de politiek moet beter om het toerisme in goede banen te leiden over de 12 provincies en steden”, aldus Van Wijk

De Raad wil voorkomen dat toerisme leidt tot overlast en schade. Volgens Van Wijk gaat een gezonde en duurzame groei van de gastvrijheidssector prima samen met behoud van leefbaarheid van de omgeving. Dankzij recreatie en toerisme blijft het voorzieningenniveau in minder bevolkte (buiten)gebieden juist op niveau. De sector draagt ook bij aan een positief imago van Nederland als vestigingsland voor buitenlandse bedrijven en kenniswerkers. En toeristische ondernemers bieden werk aan kwetsbare groepen in de samenleving. De gastvrijheidssector speelt tot slot maatschappelijk een rol van betekenis: dé ontmoetingsplek voor iedereen uit de samenleving. Daarmee levert ze een belangrijke bijdrage aan welzijn, sociale verbinding, culturele waarden en samenhang. “Ruimte voor ondernemerschap blijft dus van belang en de balans moet door dit advies
niet doorslaan naar meer regels en gedoe, want de gemiddelde gastvrijheidsondernemer verzuipt nu al in de eisen en lasten!”, stelt Van Wijk.

Meer informatie: www.gastvrij-nederland.nl

NBTC ziet rapport als steun voor beleidsplan Perspectief 2030

Strategische prioriteiten uit NBTC plan Perspectief 2030

NBTC herkent en ondersteunt de belangrijkste conclusies en aanbevelingen die de raad doet in het rapport. Deze sluiten voor het grootste deel ook aan op de huidige aanpak van NBTC met betrekking tot de landelijke visie Perspectief 2030. Zo ondersteunt NBTC van harte de oproep tot structurele regionale afstemming, interdepartementale regie en meer kennisopbouw en -deling. Ook de aanbeveling van de raad om binnen twee jaar voor alle regio’s in Nederland een toeristische strategie op te stellen juicht NBTC toe. Op een aantal plekken in ons land wordt hier inmiddels vanuit Perspectief 2030 inhoud aan gegeven. Ook uit NBTC de wens om in lijn met het advies in te zetten op structureel interprovinciaal en intergemeentelijk overleg over toerisme. Tot slot ondersteunt NBTC de conclusie dat er extra beleidscapaciteit en investeringsbereidheid nodig is om de negatieve gevolgen van toerisme te kunnen beperken en nieuwe kansen te verzilveren. Alleen dan kan effectief gebruik worden gemaakt van de instrumenten die de raad middels een menukaart presenteert. Het versterken en versnellen van beleid en actie is noodzakelijk in een dynamische en snel veranderende externe omgeving.

NBTC levert een bijdrage aan de noodzakelijke regie en coördinatie via een verbindende rol tussen markt en overheid op basis van Perspectief 2030. Daarnaast pakt NBTC specifiek de handschoen op waar het gaat om centrale kennisopbouw en kennisdeling in de vorm van de Landelijke Data Alliantie. Binnen deze alliantie zijn inmiddels de eerste stappen gezet om samen met Rijk, provincies, destinatiemarketing organisaties, CBS, CELTH en andere kennisinstellingen aan goede en betrouwbare data te werken, waarmee kan worden voorzien in de kennisbehoefte van de sector ten behoeve van beleidsmakers en de concurrentiekracht van ondernemers.

Wat hebben we daarvoor nodig?

NBTC is van mening dat de huidige financiële kaders en de beschikbare beleidsprioriteit en -capaciteit onvoldoende bij kunnen dragen aan de noodzakelijke balans tussen de positieve effecten van toerisme en de nadelige gevolgen voor de leefomgeving. NBTC blijft zich hier in haar contact met rijksoverheid, regionale overheden en sector hard voor maken. Zodat we er samen voor kunnen zorgen dat toerisme haar economisch potentieel blijft benutten en tegelijkertijd kan bijdragen aan het welzijn van elke Nederlander. Dit lukt alleen als we gezamenlijk, met centrale coördinatie en regie en op basis van de juiste kennis en inzichten, werken aan een integrale ontwikkeling van een vitale bestemming Nederland.

Meer informatie: www.nbtc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *