Raad van State verwerpt bezwaren tegen (handhaving) maximering bezoekers Efteling

Een groep omwonenden van de Efteling wilde dat de provincie Noord-Brabant strenger zou optreden tegen het overschrijden van het maximum aantal bezoekers van het attractiepark van 5 miljoen. De Raad van State besliste dat de provincie geen maatregelen hoeft te nemen omdat de klagers geen direct belanghebbenden zijn.

Bouw van Efteling Grand Hotel, naast het entreegebouw, is in volle gang.

De grens van 5 miljoen bezoekers zou in meerdere jaren zijn overschreden. In 2023 ontving de Efteling volgens een eigen persbericht 5,56 miljoen bezoekers. Bij de cijfers gaf het park in het verleden al aan dat de grens van 5 miljoen, volgens de natuurvergunning, niet werd overschreden. De telmethode voor de vergunning was namelijk gebaseerd op vervoersbewegingen. Mensen die in de vakantieparken of hotels verblijven bleven daarmee deels buiten de berekening. Overigens kwam dit argument in de uitspraak van de RvS niet aan bod omdat de klachten op een andere grond waren afgewezen; geen direct belanghebbenden.

Efteling wil op langere termijn uitbreiden tot ongeveer 7 miljoen bezoekers. Er liggen ook al diverse plannen klaar om de fysieke oppervlakte van de Efteling verder te vergroten. Daarbij blijft Efteling vasthouden aan haar eigen principe van maximaal 11% bebouwing van het park waardoor de groene parkachtige omgeving behouden blijft. Binnen de huidige grenzen van het park zijn nieuwe activiteiten daardoor niet meer mogelijk. Er loopt op dit moment een procedure bij de provincie Noord-Brabant waarin Efteling de grens van de natuurvergunning wil uitbreiden naar 6 miljoen bezoekers.

De bouw van Danse Macabre vordert gestaag (foto april 2024)

Op dit moment vinden er, binnen de grenzen van het bestaande park, nog enkele grote projecten plaats, waaronder de bouw van een nieuwe attractie Danse Macabre (ter vervanging van het Spookslot) en de bouw van het Grand Hotel, pal naast de entree van het attractiepark.

Meer informatie: www.raadvanstate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *